Noorse visteelt neemt elektrisch aangedreven schip in bedrijf

In Noorwegen is ‘s werelds eerste door batterij-energie aangedreven werkschip voor visteelt in bedrijf genomen. De "Elfrida" wordt ingezet voor de kust van Midden-Noorwegen.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #duurzaamheid, #ecologie, #elektrisch aangedreven boot, #elektrische aandrijving, #Siemens, #veerboot

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.NL - In opdracht van de lokale scheepswerf Ørnli Slipp heeft Siemens het complete elektrische voortstuwings- en besturingssysteem ontwikkeld en geleverd.

Het dubbelwandige schip is ongeveer 14 meter lang en 8 meter breed en is dagelijks ongeveer 50 minuten onderweg naar het 12 km verderop gelegen visteeltstation. Op normale achturige werkdagen is 100% batterijbedrijf mogelijk.

De "Elfrida" heeft als thuishaven het Noorse eiland Frøya en vaart sinds februari uit naar zee. De werkboot wordt gebruikt om voer en uitrusting te transporteren, viskooien te repareren of te verleggen, verankeringen te controleren en inspecties uit te voeren.

Het elektrische voortstuwingssysteem bespaart niet alleen brandstof, maar reduceert ook de bedrijfskosten, want een elektromotor vergt aanzienlijk minder onderhoud dan een dieselmotor. Bovendien is het werk op de "Elfrida" milieuvriendelijker, omdat de elektromotor, anders dan de dieselmotor, geen uitlaatgassen, trillingen en lawaai veroorzaakt.

Bij uitstek in Noorwegen is het gebruik van elektrische schepen zinvol, omdat het land zijn stroom uitsluitend uit hernieuwbare bronnen opwekt. Bij de opwekking van elektriciteit worden dan ook geen broeikasgassen uitgestoten.

Alleen al de vissersvloot, die momenteel circa 400 miljoen diesel per jaar verbruikt, zou met een overstap naar elektrische voorstuwing zijn brandstofverbruik met 80% kunnen terugdringen.

Dit zou een flinke bijdrage zijn aan de voorgenomen 40% reductie van de CO2, waartoe de Noorse regering zich heeft verplicht.