Oude watertoren Oostende krijgt nieuwe bestemming

De Vlaamse overheid kent een premie van 1.700.000 euro toe aan het stadsbestuur van Oostende voor de restauratie van een oude watertoren uit 1900.

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed )

ENGINEERINGNET.BE - Oostende wil de 117 jaar oude toren opknappen en ombouwen tot een klimmuur. Het monument zal ook als lichtbaken bij het binnenrijden van de stad functioneren.

De sinds 1977 beschermde toren was in steen opgetrokken omdat twee eerdere, metalen watertorens geen lang leven beschoren was. Het 49,8 meter hoge neogotische bouwwerk van 49,8 meter kon een waterinhoud van 700 m³ bevatten.

Hij valt op door middeleeuwse vormen, zoals kantelen, steunribben en zware muurdammen.


ACHTERGROND
De premie dient om de watertoren volledig te restaureren: het metselwerk, het buitenschrijnwerk, het dak, de tussenvloeren en de Engelse trap. De waterkuip blijft bewaard.

Erfgoedminister Geert Bourgeois heeft recent ook de betonnen watertoren van Umicore uit 1927 voorlopig beschermd. Deze watertoren is eveneens buiten gebruik, maar heeft nog geen nieuwe bestemming in het vooruitzicht, voorlopig doet hij alleen dienst als " herkenningspunt voor de omgeving."