B&R voor niet nader genoemd bedrag verkocht aan ABB (+video)

Bernecker and Rainer verkopen ingenieursbedrijf B&R voor niet nader genoemd bedrag aan ABB. "Dit is een van de belangrijke overnames uit onze geschiedenis", aldus ABB CEO Spiesshofer.

Trefwoorden: #ABB, #B&R, #Bernecker + Rainer, #dcs, #industrial automation, #overname, #plc, #servo, #Spiesshofer

Lees verder

Techniek

( Foto: Youtube/ABB )

ENGINEERINGNET.BE - B&R, voluit "Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH", houdt op te bestaan als onafhankelijk bedrijf. De twee eigenaars verkochten hun onderneming voor een niet nader genoemd bedrag aan de engineeringgroep ABB. "Dit vult een historische lacune in ons automatiseringsaanbod", stelt de overnemer.

B&R werd in 1979 opgericht door Erwin Bernecker and Josef Rainer en stelt wereldwijd zowat 3.000 mensen tewerk, waarvan meer dan 1.000 R&D-ingenieurs. Het bedrijf ontwikkelt en produceert PLC's, industriële PC's en servogebaseerde mechatronica voor de industriële markten. Door zijn sterke focus op kennis, R&D en engineering vormt het een buitenbeentje in de wereld van de industriële automatisering. "Een technologieparel", stelt ABB zelf.

Voor boekjaar 2015-16 harkte het Oostenrijkse engineeringbedrijf een zakencijfer van iets meer dan 600 miljoen dollar bijeen in een markt die jaarlijks zowat 20 miljard dollar omzet. B&R staat vooral sterk in automatisering voor machinebouwers en het 'discrete' productietype, zeg maar de maakindustrie.

Precies de specialisatie van B&R in open hard- en software voor machinebouwers en maakbedrijven blijkt één van de voornaamste redenen voor de overname door ABB te zijn geweest. Ulrich Spiesshofer, CEO van ABB: "Via deze overname dempen we een lacune in ons historisch aanbod. ABB bekleedt van oudsher een sterke positie in de markten van de procesautomatisering, robotica en de energietechniek, maar ontbeerde een sterk aanbod aan servosystemen en open ended PLC's om machines en maakprocessen te automatiseren. Precies daar staat B&R zeer sterk".

Daarnaast speelt ook consolidatie in de aanloop van de snel evoluerende markt van software voor het industriële Internet of Things duidelijk een sterke rol. Niet alleen verwees CEO Spiesshofer tijdens een webcast verscheidene malen naar de vooruitstrevende positie van de Oostenrijkers op dat vlak, hij stelt ook: "We willen met B&R's softwareplatformen en IoT-oplossingen ons digitale aanbod ABB Ability versterken". Bovendien zullen de activiteiten van B&R binnen ABB een volledig nieuwe business unit Machine & Factory Automation gaan vormen. Alle huidige PLC's en servosystemen van ABB zullen 'reverse integrated' worden in het productprogramma van B&R (en dus niet omgekeerd zoals meestal het geval is).

"We worden qua omzet na Siemens de grootste aanbieder van industrial automation oplossingen ter wereld", besloot een opgetogen Peter Terwiesch, president van ABB's Industrial Automation afdeling. "Bovendien is dat wij nu in ons programma hebben zonder meer uniek. We zijn het enige bedrijf ter wereld dat na de overname letterlijk alle IoT-sleuteltechnologieën zal aanbieden: van PLC's, drives, motors, industriële PC's, robots en DCS-systemen tot de nodige sensoren en analysers."