21,7 miljoen dollar extra voor grootschalige test opruimen plastic uit zee

Chemieconcern DSM is één van de partijen die een aanzienlijke som geld heeft gedoneerd aan The Ocean Cleanup om een grote proef te beginnen op de Stille Oceaan om plastic uit zee te halen.

Trefwoorden: #chemie, #DSM, #oceanen, #plastic soup, #The Ocean Cleanup, #vervuiling

Lees verder

Techniek

( Foto: Erwin Zwart/The Ocean Cleanup )

ENGINEERINGNET.NL - De jonge Nederlandse uitvinder Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, heeft in het laatste half jaar grote donaties ontvangen van onder meer de Amerikaanse investeerder en oprichter van PayPal Peter Thiel, het filantropenechtpaar Marc en Lynne Benioff en chemieconcern DSM.

Slat heeft nu circa 31,5 miljoen dollar opgehaald, wat genoeg is om op korte termijn te starten met een grootschalige test voor het opruimen van plastic uit zee. Deze proef vindt plaats op de Stille Oceaan.

Hij heeft voor dit doel een nieuwe techniek ontwikkeld, waarbij twee armen van honderd kilometer in een V-opstelling het plastic opvangen, dat de stroming met zich meebrengt. Na inzameling wordt dit plastic gerecycled.

Een kleine arm wordt sinds vorig jaar getest voor de kust van Scheveningen. Boskalis was betrokken bij het installeren van dit prototype. SBM Offshore stelde ingenieurs beschikbaar voor het project. Ook kennisinstituten Deltares en Marin zijn betrokken bij The Ocean Cleanup.