Belgische bedrijven scoren goed op Techtextil 2017

Tijdens Techtextil in Frankfurt werden de Techtextil Innovation Awards uitgereikt. Centexbel en Vetex wonnen respectievelijk in de categorie ‘nieuwe toepassingen’ en ‘nieuwe technologie’.

Trefwoorden: #Centexbel, #innovatie, #medisch, #nieuwe technologie, #solvent, #Techtextil, #textiel, #vernieuwing, #Vetex, #wearable

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De Techtextil Innovation Award kent vier categorieën. 'nieuwe toepassingen' en 'nieuwe technologie', 'nieuw product' en 'nieuw materiaal'.

In de categorie ‘nieuwe toepassingen’ ving Centexbel de prijs voor zijn slimme knieverband dat moet helpen bij de revalidatie van mensen met knieaandoeningen.

Deze ‘wearable’ bestaat uit een weefsel, een verband- met sensor die kniebewegingen herkent en de patiënt kan meegeven of hij goed dan wel fout bezig is. De sensor meet de hoek die de knie maakt en waarschuwt de patiënt op de smartphone (via bluetooth) wanneer die buiten de opgelegde flexie- en extensiegrenzen komt.

De data kan ook opgeslagen worden op een geheugenkaart of naar de cloud gestuurd worden zodat arts of kinesist de vorderingen op afstand kan volgen. Zo zouden mettertijd ook andere gewrichten, zoals de ellebogen, opgevolgd kunnen worden.

De toepassing groeide uit het CORNET-onderzoeksproject Motex (MOnitoring TEXtile) waarin naast Centexbel, die verantwoordelijk was voor de integratie van de sensor, ook het Geelse Mobilab actief was, de Berlijnse Fraunhofer IZM en het Forschungskuratorium Textil.

In Vlaanderen kwam het IWT tussen en in Duitsland de AIF (Allianz Industrie Forschung). Het project liep van september 2014 tot september 2016.

In de categorie ‘nieuwe technologie’ pakte Vetex uit Ingelmunster de prijs met zijn OC2PUS-technologie. Vetex, dat specialiseert in het bekleden en lamineren van stoffen, weet nu een weefsel met PU te bekleden zonder dat daar nog solventen aan te pas komen.

De ontwikkeling vergde vijf jaar. Typisch gebeurt bekleden met PU dat eerst opgelost moet worden door solventen. De solventen worden achteraf opgevangen en verbrand. Met de OC2PUS-technologie worden de vloeibare basiscomponenten continu gemixt, samengebracht op de lijn en via een transfertechniek op het doek (in negatief) overgedragen.

Afhankelijk van de samenstelling van de meercomponenten mix zal het weefsel waterdicht gemaakt worden, slijtvast, glanzend, getextureerd, ingekleurd,… Het is de bedoeling nieuwe markten aan te boren en zelf te produceren met de gepatenteerde technologie. Er komt een nieuwe extra lijn.