• 19/01/2012

Spectroscopie zonder verstoringen

Dankzij een 'omgekeerde' benadering van spectroscopie een beter zicht op het molecuul.

Trefwoorden: #cars, #spectroscopie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers van de Nederlandse Universiteit Twente weten, dankzij een ‘omgekeerde’ benadering van spectroscopie, hinderlijke achtergrondsignalen weg te werken en een schoon beeld te krijgen.

Niet het laserlicht als uitgangspunt nemen, maar juist beginnen vanuit het molecúúl dat je bestudeert: deze radicale 'omkering' leidt tot een relatief eenvoudige aanpassing van de bestaande CARS-spectroscopie en tot betere beelden. CARS is nu al een krachtige techniek om, gebruikmakend van lasers, moleculen in beeld te brengen voor bijvoorbeeld analyse van voedsel of medische beeldvorming.

Voordeel is onder meer dat geen fluorescerende labels nodig zijn om de moleculen zichtbaar te maken. Maar de interpretatie van de beelden is complex, door het aanwezige achtergrondsignaal.

Dankzij de nieuwe benadering verdwijnt dit signaal geheel, en blijft het 'echte' beeld over. Dat levert meer informatie op dan tot nog toe mogelijk was, zoals de precieze concentratie.

De uitweg uit de complexiteit ligt besloten in de aanbeveling 'Look at the molecule!' van prof. Shaul Mukamel (University of California). Dus: begin nu eens niet bij de interactie van het licht met het molecuul, maar begin, in plaats daarvan, met de energieniveaus binnenin het molecuul.

De UT-onderzoekers hebben deze theorie nu vertaald naar de nieuwe techniek van vibrational molecular interferometry, die de toepassingsmogelijkheden van onder meer CARS flink zal doen toenemen.


(KV)

(afbeelding: Mayonaise, in beeld gebracht met CARS (links) en de nieuwe techniek VMI (rechts). De intensiteit langs de witte lijn is in de onderste figuur weergegeven. Met VMI verdwijnt het achtergrondsignaal en resteert de echte intensiteit.)