• 06/02/2012

Eerste Belgische hersenpacemaker succesvol geïmplanteerd

Het biotechbedrijf 3Win uit Niel heeft de succesvolle implantatie van zijn geavanceerde neurostimulator Synapse aangekondigd.

Trefwoorden: #hersenpacemaker

Lees verder

Magazine

( Foto: 3Win )

Download het artikel in

De eerste Belgische ‘deep brain stimulator’ (DBS) werd geïmplanteerd bij een 36-jarige patiënt die lijdt aan dystonie 1. 3Win is de enige speler aan deze zijde van de Atlantische oceaan die zich bezig houdt met de ontwikkeling van hersenimplantaten bedoeld voor diepe hersenstimulatie. Dit is het resultaat van Belgische brainware!

Na vijf jaar intensief onderzoek en ontwikkeling werd in september het eerste Belgische hersenimplantaat met succes ingeplant door een chirurgisch team van het UKE (Universitätsklinik Eppendorf/Hamburg) in Hamburg onder leiding van neurochirurg Wolfgang Hamel. De ‘deep brain stimulator’ (DBS) zorgt ervoor dat bewegingsstoornissen ten gevolge van dystonie, de ziekte van Parkinson of tremor kunnen worden verminderd of zelfs bestreden.

Synapse stuurt de hersenwerking
Mensen die lijden aan Parkinson, tremor of dystonie kunnen geholpen worden door hersenstimulatie, een therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van elektrische stimulatie van de hersenen door een neurostimulator (te vergelijken met een pacemaker) die in de borstkas wordt geplaatst. Deze is onderhuids verbonden met een elektrode die elektrische prikkels geeft op de plaats in de hersenen waar de communicatie mis loopt. De prikkels onderbreken de signalen die de dystonie veroorzaken. “Het implantaat dat we ontwikkelden is succesvol geïmplanteerd en geactiveerd bij een 36-jarige patiënt die lijdt aan tremor”, aldus medestichter Professor Dr. Ir. Stefaan Peeters. “Onze hersencellen communiceren voortdurend met elkaar via elektrische signalen. Wanneer de verbindingen tussen hersencellen niet goed werken, kan een deel van de hersenen gebrekkige of helemaal geen elektrische signalen ontvangen. Synapse vervangt die schakelingen waardoor de symptomen afnemen of, zoals bij onze 36-jarige patiënt, bijna helemaal verdwijnen.”

Geminiaturiseerd Europees alternatief
Diepe hersenstimulatie is niet nieuw, sinds verschillende jaren specialiseren veelal Amerikaanse bedrijven zich in de techniek. Maar met de ontwikkeling van de neurostimulator creëerde 3Win een Europees alternatief op de markt van de medische implantaten. “Bestaande DBS-systemen zijn afgeleid van klassieke pacemaker-technologie en daarmee minder precies”, legt neurochirurg dr. Wolfgang Hamel van de Universitätsklinik Eppendorf/Hamburg uit. “Het implantaat van 3Win daarentegen brengt heel precies de juiste elektrische lading op de juiste plaats. Het systeem laat bovendien toe om de software te programmeren en te upgraden, wat bij andere apparaten niet het geval is.”
De chip in het apparaat kan signalen opnemen en versterken en het zorgt ervoor dat de reactie van zenuwcellen op de stimulatie gemeten kan worden. Hierdoor krijgen artsen een venster op de behandeling en kunnen ze gericht bijsturen. De neurostimulator is bovendien zo ontworpen dat de patiënt er slechts een minimale hinder van ondervindt. Het apparaat is zo klein dat het bijna onzichtbaar onder de huid kan worden geïmplanteerd.

“Neurostimulatie is de toekomst”
Neurochirurg Dirk De Ridder van het UZ Antwerpen verricht in België baanbrekend werk op vlak van neurostimulatie. “Hoewel het idee om selectieve hersenstimulatie bij een patiënt in te zetten controversieel kan lijken, zal het toch de therapie van de toekomst worden”, aldus dr. De Ridder. “Het grote voordeel dat Synapse biedt, is het feit dat eenzelfde hardwareplatform kan geprogrammeerd worden om uiteenlopende ziektebeelden te behandelen.” <<