• 02/03/2012

Nieuwe technieken halen meer uit bloem

Witte bloem met hoge gehaltes bio-actieve componenten, gezond ‘aleuronpoeder’ uit zemelen, nuttige ‘gemicroniseerde’ zemelen,…

Trefwoorden: #aleurone, #aleuronpoeder, #bloem, #healthflour, #micronisatie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Evoluties in wetenschap en technologie blijken een betere benutting van de gezondheidsaspecten van granen mogelijk te maken.

Figuur:
Schematische voorstelling van de productie van ‘healthflour.’ De eerste ontzemelfractie is rijk aan pericarp, de tweede is rijk aan aluerone. (Delcour et al., 2012)

Om te beginnen laat een nieuwe fractioneringsmethode (zie figuur) toe bloem te produceren met hoge gehaltes bio-actieve componenten. Toch worden gedeeltes van het graan die men in verband brengt met negatieve effecten op technologische kwaliteit en veiligheid in deze methode eveneens verwijderd (uit de bloem). De bloem werd ‘Healthflour’ gedoopt.

Bühler AG ontwikkelde dan weer een proces om uit zemel de aleuronlaag (uit tarwe) af te zonderen. Het is laag die bijzonder rijk is aan bio-actieve componenten. Het ‘aleuronpoeder’ dat zo ontstaat heeft een erg hoge anti-oxidatieve activiteit en bevat interessante gehaltes vitaminen, mineralen en fytochemicaliën (fytosterolen, lignanen, andere fenolische componenten).

Ook via het fysisch verkleinen (‘micronisatie’) van de tarwezemel, kunnen ‘gezonde’ componenten beter bio-beschikbaar worden gemaakt. Deze gemicroniseerde zemel kan als dusdanig worden gebruikt als ingrediënt. Het kan eveneens dienen als basismateriaal voor een verdere fractionering, om zo specifieke ingrediënten te verkrijgen.


(KV) (Bron: FoodGate)(foto wikipedia: onderzoek van bloem)