• 02/03/2012

Q-Energy ontwerpt duurzame veldverwarming voor Vitesse

Voetbalclub Vitesse uit Arnhem haalt vanaf december 2012 een deel van de warmte, die nodig is om de nieuwe trainingslocatie en velden te verwarmen, uit de grond.

Trefwoorden: #grondwarmte, #Q-Energy, #veldverwarming, #Vitesse Arnhem

Lees verder

Nieuws

( Foto: Q-Energy )

ENGINEERINGNET.NL -- De exploitatie van dit moderne systeem komt geheel voor risico en rekening van Q-Energy en levert Vitesse een fikse energiebesparing op.

Dit jaar bouwt Vitesse op Nationaal Sportcentrum Papendal een nieuw ultramodern trainingscomplex. Het nieuwe complex zal bestaan uit zes voetbalvelden waaronder een kunstgrasveld, een tribune en een bijzonder mooi pand met diverse faciliteiten.

Het geavanceerde trainingscomplex wordt niet alleen een visitekaartje voor de betaald voetbalorganisatie, maar tevens een voorbeeld van moderne, duurzame installatietechniek.

Paul van der Kraan, algemeen directeur van Vitesse, zegt hierover: “Wij vinden het belangrijk om de nieuwe trainingaccommodatie energieneutraal te bouwen. Met de duurzame verwarming van het gebouw en de velden zetten we een grote stap bij het realiseren van deze wens.”

In plaats van het pand en de velden compleet te verwarmen met gas, kiest Vitesse voor aardwarmte met behulp van een warmte- en koudeopslag installatie (WKO). De thermische energie in de bodem wordt gewonnen door “warm” grondwater omhoog te pompen uit een aquifer, een ondergrondse watervoerende laag op een diepte van ruim 100 meter.

Deze warmte wordt vervolgens in het pand en de velden gebruikt waardoor het grondwater enkele graden afkoelt. Via een injectieput wordt het afgekoelde water weer terug in de bodem gepompt en in de zomer vervolgens voor koeling gebruikt.

De WKO-installatie zal de volledige warmte- en koude behoefte van het vier verdiepingen hoge pand afdekken en wordt daarnaast gebruikt om warmte te leveren aan de drie speelvelden met veldverwarming.

Om dit concept nog duurzamer te maken is een onderzoek gestart naar het gebruik van de speelvelden als warmtecollector in de zomer, zodat in deze periode zonnewarmte voor de winter kan worden opgeslagen.


(GL)