Met nanodeeltjes verbeterde was slaan warmte duurzaam op

De Nederlandse TU Eindhoven onderzoekt in het Wax+ project of het warmtegeleidingsvermogen van faseovergangsmaterialen is te vergroten door toevoeging van grafeenoxide.

Trefwoorden: #faseovergangsmaterialen, #grafeenoxide, #nano-vlokken, #Nanocyl, #nanodeeltjes, #parafinewas, #PCMs, #Phase Change Materials, #quantumberekening, #TNO-ECN, #TU Eindhoven, #warmteopslag, #Wax+

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Nu de samenleving zich afwendt van fossiele brandstoffen zijn duurzame materialen voor verwarmingssystemen van essentieel belang. Zogeheten faseovergangsmaterialen, ofwel Phase Change Materials, kortweg PCMs, zoals parafinewas zijn veelbelovende kandidaten.

Maar brede toepassing wordt belemmerd door hun beperkte warmtegeleidend vermogen. Het Wax+ project heeft als doel dit geleidingsvermogen te vergroten door nano-vlokken van grafeenoxide aan PCMs toe te voegen.

PCMs zoals paraffinewas kunnen warmte absorberen of vrijgeven bij de overgang van vaste naar vloeibare vorm en vice versa.

Materialen die binnen het Wax+ project worden ontwikkeld, zullen naar verwachting substantieel de tijd verminderen die nodig is om energie op te slaan of terug te winnen. Van dagen naar slechts enkele minuten.

Het Wax+ onderzoeksteam staat onder leiding van universitair hoofddocent Alexey Lyulin (foto) van TU Eindhoven, en bestaat uit onderzoekers van het Center for Computational Energy Research. Het project wordt financieel ondersteund door industriële partners als Bosch, TNO-ECN, Nanocyl en MDP Srl.

Het project heeft ook een beurs van ruim 800.000 euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Lyulin: “Dit maakt het mogelijk om verder multischalig experimenteel en rekenkundig onderzoek te verrichten naar warmtegeleidende netwerken op basis van grafeen in paraffinewas”.

Het team wil composieten samenstellen en testen in het laboratorium, en eveneens berekeningsmethoden ontwikkelen voor onderzoek naar warmtegeleidende netwerken op basis van grafeen met gebruikmaking van Computational Fluid Dynamics, moleculaire dynamica en quantumberekeningen.