• 22/03/2012

Metalen biervaten binnenkort passé? (+video)

LRM, Ark Angels Fund en twee business angels investeren 1.150.000 euro in Cardiff Group, dat plastic biervaten mogelijk maakt.

Trefwoorden: #biervat, #cardiff, #cardiff group, #plastic

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cardiff )

ENGINEERINGNET.BE -- De jonge KMO Cardiff brengt een innovatieve, kunststof biervat op de markt.

Het klassieke metalen biervat en bier in flesjes boden tot op heden de beste garanties op vlak van kwaliteit. Ze zijn evenwel relatief duur in aankoop. De exportmarkt zoekt reeds lang naar alternatieve oplossingen, maar geen enkel systeem loste tot op heden deze zeer hoge kwaliteitsverwachtingen in.

Geert Standaert, CEO Cardiff: “Dat het metalen biervat geen perfecte oplossing is voor de export van bier is algemeen bekend in de sector. Zo is een vat dat geëxporteerd wordt naar Amerika gemiddeld 1,5 jaar onderweg. Bovendien is het niet zeker dat het wel ooit terug komt, omdat de schrootwaarde van het vat hoger ligt dan het statiegeld. De nieuwwaarde van het vat ligt bovendien nog eens drie maal hoger. Ieder vat dat niet terug komt betekent dus een streep door de rekening van de brouwer.”

Twee Limburgse ingenieurs met een uitgebreide ervaring in de sector namen twee jaar geleden de handschoen op.

Een alternatief ontwikkelen is echter iets waar al velen hun tanden op stuk gebeten hebben. Een biervat moet immers licht zijn, maar zeker ook robuust, drukvast en duurzaam. Het biervat moet zo efficiënt mogelijk transporteerbaar zijn en het mag op geen enkele manier de smaak beïnvloeden, terwijl de houdbaarheid van het bier zo lang mogelijk gegarandeerd moet blijven.

Daarenboven moeten de brouwers het biervat kunnen afvullen op de bestaande afvullijnen en moet het vat gekoppeld kunnen worden aan de reguliere tapinstallaties.

Na een intense ontwikkelingsperiode is het team van Cardiff erin geslaagd om het nieuwsoortige biervat te ontwikkelen.

Geert Standaert: “De kracht van het concept zit in een inventief en gepatenteerd 3-lagig systeem dat zorgt voor een zeer goede zuurstofbarrière. In vergelijking met PET alternatieven verbeteren we de ondoorlaatbaarheid van zuurstof met een factor 370.”

“Hierdoor kunnen we een houdbaarheid garanderen die het klassieke inox vat minstens evenaart. Gecombineerd met het prijsvoordeel, een onverwoestbare ergonomische buitenbehuizing, de strakke vormgeving en de klassiek gangbare aansluitkoppen realiseren we een onklopbaar alternatief voor de metalen vaten.”

De investeringsmaatschappij LRM, Ark Angels Fund en twee Business Angels investeerden samen 1.150.000 € in Cardiff. De extra middelen worden ingezet voor de massaproductie en de verdere commercialisering.


(KV)

VIDEO:
http://www.tvl.be/nl/2012-03-09/zonhovenaren-brengen-kunststoffen-biervat-uit