Levering van koolstofvrije waterstof aan binnenvaartschip gegarandeerd

Air Liquide en Future Proof Shipping (FPS) hebben een lange­termijn­contract ondertekend voor de levering van koolstofvrije waterstof aan het binnenvaartschip van FPS, de Maas, die containers vervoert tussen Nederland en België.

Trefwoorden: #Air Liquide, #binnenvaart, #Future Proof Shipping, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Future Proof Shipping )

ENGINEERINGNET.BE - Als onderdeel van de overeenkomst zal Air Liquide koolstofvrije waterstof leveren via speciaal ontworpen multimodale waterstofopslag die geschikt is voor binnenvaartschepen. De totaaloplossing maakt het mogelijk de CO2-uitstoot met bijna 2.000 ton/jaar te verminderen voor het eerste schip in kwestie.

Het project is een mijlpaal op de weg naar het koolstofvrij maken van de binnenwateren. Het maakt het mogelijk de conventionele brandstof die in de scheepvaart wordt gebruikt te vervangen door waterstof, waardoor de milieuvoetafdruk van de sector wordt verkleind. De oplossing kan gemakkelijk worden gekopieerd naar andere schepen, treinen en andere toepassingen.

Air Liquide en FPS zijn ook partners in het RH2INE-programma (Rhine Hydrogen Integration Network of Excellence), dat tot doel heeft de binnenvaart op de Rijn koolstofvrij te maken en dat wordt gesteund door het Nederlandse ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Future Proof Shipping is een aanbieder van emissievrije scheepsoplossingen,