Laser Cladding Venture verkocht aan Zweeds bedrijf

VITO heeft haar spin-off Laser Cladding Venture verkocht aan het Zweedse bedrijf SKF. Laser cladding is een technologie die geschikt is voor 3D-printen in sectoren als de ruimtevaart, hydrauliek en baggeren.

Trefwoorden: #3D print, #laser cladding, #SKF, #VITO

Lees verder

Techniek

( Foto: VITO )

ENGINEERINGENT.BE - Met lasercladden kun je metaalpoeders insmelten op een voorwerp. “We zetten deze techniek als eerste in om dure materiaalonderdelen die gevoelig zijn voor slijtage, slijtvast te maken en dus duurzamer," aldus Tom De Bruyne, CEO van Laser Cladding Venture (LCV).

Ook is bij lasercladden de warmte-afgifte beperkt door de grote energiedichtheid en hoge koelsnelheid. Dat voorkomt vervormingen van het materiaal waar mee wordt gewerkt.

“Bij ‘gewoon’ lassen komt veel warmte vrij”, legt De Bruyne uit. "Als je traditioneel gaat lassen op de as van een windturbine bijvoorbeeld riskeer je dat de as door de hitte gaat vervormen."

"Maar lasercladden heeft ook het grote voordeel dat je het kunt gebruiken om meerdere lagen op elkaar aan te brengen en dus aan 3D-printing te doen. Zo kun je met conventionele productieprocessen een eenvoudige basisstructuur maken om daarna met lasercladden de complexe structuren via 3D-printing toe te voegen.”

De toepassingen van lasercladding zijn dan ook eindeloos. “We zien bijvoorbeeld een enorme versnelling op vlak van 3D-printing voor ruimtevaarttoepassingen," aldus De Bruyne.

"Door de ontwikkelingen in de ruimtevaart hebben we onze expertise versterkt in een aantal materialen zoals staal-, kobalt- en nikkellegeringen waarmee we functionele onderdelen kunnen printen voor turbines, prototypes van gietstukken en aandrijfsystemen voor raketmotoren."

"Dankzij die ontwikkelingen in de ruimtevaart, biedt LCV nu ook niet-ruimtetoepassingen van 3D-printing aan, zoals het printen van schoepenbladen op de as van een waaierpomp.”

Een andere toepassing is die van lasergecladde baggersnijtanden, waardoor de doeltreffendheid van baggerwerken voor grondverzet enorm is toegenomen.

Een van de opportuniteiten voor de toekomst is hydrauliek. Vanaf 2024 moeten hardchroom coatings in de hydrauliek afgebouwd worden, om toe te groeien naar een totaalverbod.

"Met lasercladding kunnen we de hardchroom coatings bij cilinders in offshore toepassingen vervangen. Maar onze activiteiten richten zich ook op veel onderdelen van machines, extrusielijnen en pelletisers in de petrochemische industrie.”