• 24/04/2012

imec werkt aan nieuwe, automatische kolonieteller  

Onderzoek van imec zou potentieel bewijzen van hyperspectrale beeldvorming als automatische kolonieteller én voor identificatie van de aanwezige bacteriën.

Trefwoorden: #automatische kolonieteller, #hyperspectrale beeldvorming

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- imec verkent het potentieel van ‘hyperspectrale beeldvorming’ voor automatische kolonietelling, én identificatie van het type bacterie, gebaseerd op de specifieke hyperspectrale handtekening.

Het tellen van bacteriekolonies op agar platen is namelijk nog steeds één van de meest gebruikte procedures in microbiële labo’s voor het monitoren van onder meer voedselkwaliteit en voedselveiligheid. Deze techniek laat toe het besmettingniveau van een levensmiddel door bacteriën, gisten en schimmels te bepalen.

Het tellen van bacteriekolonies is evenwel een traag, eentonig en arbeidsintensief proces dat constante alertheid vereist van een getrainde laborant.

De huidige automatische kolonietellers vereisen een nauwgezette training en setup procedure per type product en per type bacterie en kunnen dus slecht om met diversiteit. Dit terwijl in microbiologische laboratoria dagelijks een wijde range aan levensmiddelen en types bacteriën worden gescreend.

Recent onderzoek van imec en onder leiding van Bart Masschelein (Bart.Masschelein@imec.be), zouden het potentieel bewijzen van hyperspectrale beeldvorming als automatische kolonieteller én voor identificatie van de aanwezige bacteriën.


(KV) (afbeelding wikipedia: hyperspectrale beeldvorming)

Figuur: Hyperspectrale opstelling bij Imec (Flanders Food; Masschelein et al. 2012)