• 30/04/2012

Print Valley werkt aan de derde industriële revolutie (+video)

In The Economist die onlangs verscheen is een speciale bijlage opgenomen over de derde industriële revolutie.

Trefwoorden: #additive manufacturing, #digitalisering, #industriële productie, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET -- Dan gaat het over digitalisering van de industriële productie die massale productie van maatwerk mogelijk maakt: mass customisation. 3D-printen, ofwel Additive Manufacturing maakt daar nadrukkelijk deel van uit. De Print Valley van het nederlandse TNO wordt genoemd als bewijs dat het echt kan.

De strekking van het 40-pagina’s tellend dossier is dat 3D-printers het gereedschap van de toekomst zijn. Additive Manufacturing is dé productiewijze van de toekomst.

In het dossier wordt uitgebreid beschreven wat de effecten van Additive Manufacturing (AM) zijn ten aanzien van het werk in de fabriek, terugverschuiving van arbeidsplaatsen naar het Westen en de mogelijkheden om nieuwe materialen te gebruiken.

Verder gaat het ook over de effecten die AM heeft op de wijze van produceren zoals gedistribueerde productie en de samenwerking tussen productierobots en mensen.

TNO werkt al lange tijd aan het ontwikkelen van de technieken voor Additive Manufacturing. 3D printen of additive manufacturing is een moderne manier om producten mee te maken door alleen materiaal toe te voegen dat je nodig hebt in plaats van materiaal weg te halen dat je niet nodig hebt zoals bij houtbewerken of metaal frezen.

Wij helpen de producenten van de 3D-machines om die machines steeds verder te verbeteren. Het gaat dan om hogere nauwkeurigheid, snellere productie en het gebruik van steeds meer verschillende materialen. In het begin kon alleen kunststof worden gebruikt, nu kunnen er ook metalen worden geprint en keramische onderdelen.

De industrie is druk bezig om dit in te zetten in kleinschalige productieprocessen. Dat noemt men dan Additive Manufacturing.

Denk aan unieke producten zoals sieraden, kronen voor een gebit, gehoorapparaten. Inmiddels maakt men ook titanium implantaten voor een heup, kaak of schedeldak en lichtgewicht constructies die anders niet te maken zijn.

Zo wordt Additive Manufacturing een volwaardig onderdeel van een industrieel productiesysteem.

Wij werken aan de volgende generatie machines: de Print Valley. De fabriek van de toekomst. Deze techniek stelt bedrijven in staat om producten te maken op locatie, in staat om op bestelling precies dát te produceren wat dán en dáár nodig. In hoog volume en allemaal net iets anders als de klant dat wil.

Het kan hier om elektronica onderdelen gaan, om consumenten producten zoals schoenen en telefoonhoesjes. Maar ook een botprothese die precies pas van lichaamsvriendelijk en botgroei-stimulerend materiaal is gemaakt. Samengesteld uit verschillende materialen.

Van één product per keer naar een lopende band met allemaal unieke producten. Van verschillende materialen. Of zelfs van meerdere materialen in één product.

Met als gevolg: lagere kosten, nieuwe mogelijkheden en daardoor ook nieuwe eindproducten. Met de Print Valley hebben we een ontwikkel-platform gebouwd voor zo’n lopende band. We laten zien dat het kan, en werken met industriële partners aan de verdere ontwikkeling hiervan.

Deze ontwikkeling zal grote gevolgen hebben op de maakindustrie. De derde industriële revolutie wordt het ook wel genoemd: klant specifiek massa-maatwerk. Mogelijk en betaalbaar door die lopende bandproductie. Door de integratie van software, nieuwe materialen, nieuwe productieprocessen en web-applicaties.

Dat gaat bijv. om consumentenproducten en sluit aan bij een behoefte naar individuele producten. Maar het gaat ook om industriële producten als lichtgewicht bevestigingsconstructies of reserve-onderdelen die niet meer voorradig zijn. Veel producten kunnen weer betaalbaar in het westen worden geproduceerd. Productie wordt duurzamer door het ontbreken van restafval en omdat er veel dichterbij geproduceerd kan worden.

Dat biedt de industrie in het westen, in Nederland, nieuwe kansen. Voor nieuwe producten, voor groei en voor hoogwaardigere werkgelegenheid. TNO werkt er samen met andere kennisinstellingen en industriële partners hard aan om dat mogelijk te maken.


(GL)

Video: