Dingen maken die het waard zijn om te maken

Maker Faire Rome 2022, de tiende editie, bestond niet alleen uit een conferentieprogramma, workshops, panelgesprekken en allerlei matchmaking sessies. Iedereen wordt ondergedompeld in alles technologie. STEM en STEAM.

Trefwoorden: #maakindustrie, #technologie, #vakbeurs

Lees verder

In the field

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE -  Begin oktober hebben we het daar, op de gereclaimede industriële site van Ostiense Gasometer, gezien. De driedaagse trok 45.000 bezoekers. Een greep uit de technologie die we er zagen.

De vier leden van het ‘exo-team’ aan de ITI F.Severi (Padova) toonden trots hun eerste exoskeleton prototype, een beenorthese, waarmee ze in mei de eerste prijs wonnen op de Olympic Robotics in Genua. Tijdens de zomer bouwden ze een tweede prototype. De verschillen zijn duizelingwekkend. De eerste was uitgevoerd in aluminium en woog 15 kg.

MaCh3D brengt meet- en testtoestellen dichter bij de 3D-printproductie en verbindt ze met de cloud. (Foto LDS)

De tweede, in PLA, weegt nog amper 3,5 kg en komt met even krachtige maar minder hinderlijke motoren aan de heup en de knie. De orthese kent verschillende modi: vrije beweging, een machine learning modus, en een inleer/data modus. In die laatste kan de orthese op het andere, goede been vastgemaakt worden en daar ‘stapdata’ opdoen.

Vandaag ondersteunt de orthese het wandelen van de patiënt. “Voorzichtig en onder toezicht.” Het is de droom van het team hierrond een bedrijfje op te starten. “We hebben dokters en patiënten nodig en geld. Nee, het kost allemaal niet zo veel. Als je het werk niet meerekent, kost het aan materialen alleen tussen de 1.000 en 2.000 euro.”

Middelbare technische scholieren in het Hongaarse Nyíregyháza ontwikkelden een exohand die patiënten kan helpen bij hun revalidatie na een beroerte. Op de handschoen zijn kleine servomotoren gebouwd die de 3D geprinte orthosis/hefboompjes en daarmee de vingers aansturen. Een specialist ontwerpt en traint de bewegingen van de HandExo. De app loopt via bluetooth en smartphone. Nu nog in het prototype stadium, zou de HandExo ooit via een serviceabonnement aangeboden kunnen worden.

3D-printing
“Wij halen test- en meetapparatuur uit het kwaliteitslab om het dichter bij de 3D-productievloer te brengen”, zegt Matteo Vettori, CEO van MaCh3D. De PhD mechanica ontwikkelde een eenvoudig klein (15 kg) toestel voor trek- en buigtesten op proefstroken van 3D-geprinte materialen. Het bedrijf octrooieerde de bijzondere vorm van zijn teststroken en gaat met zijn testmachine, die tot 500 kN aankan, de concurrentie aan met grotere machineproducenten. “Volgend jaar pakken we uit met een cloudplatform dat het testapparaat connecteert met productiemachines. 

Wij anonimiseren de data en met AI gaan we daarmee het materiaal en uiteindelijk ook het product optimaliseren.” WASP uit Ravenna bouwt al een decennium 3D-printers. Sommige printen met klei. Andere bouwen een huis met mortel en cement. Ze hebben dan ook een reikwijdte van 8 m. Vroeger werd de grote machine vanuit een ‘tank’ gevoed. Binnenkort wordt de printer op een continue voeding aangesloten. Het bedrijf zal met zijn nieuwste aanbod midden november op Formnext in Frankfurt te zien zijn.

EveryBotics leert een cobot het perfecte pintje tappen. (Foto LDS)

Robots
In de gang rent een robotje van twee vuisten groot op zijn rupsbanden achter een jongere aan. Het ding is gebouwd rond een Arduino bordje, een Pixy camera en een servomotor en is geprogrammeerd in Micro Python. De robot volgde hier de kleur van de trui van de jongere “maar met computervisie kan je hem ook andere features inleren.

We upgraden nu dit prototype met gelaatsherkenning en gebarensturing”, zegden de studenten van de Almieri Rampone Polo school (Benevento). Dan wordt er met Amazon Alexa Skills gewerkt. Het te volgen gezicht moet dan in de AWS database gestopt worden … “We moeten de prijs van cobots naar beneden krijgen”, zegt Quiseppe Gillini, mede-oprichter en CTO van EveryBotics, een tweekoppige spin-off van de Robotics Research Group van de DIEI aan de universiteit van Cassino en Zuid-Lazio.

Vandaag stuurt het bedrijf een Canadese Kinova micro-robot met grijpers aan via een tablet, maar het wil cobots integreren met andere sturingssystemen. Gewerkt wordt aan stemherkenning, aan Amazons Alexa, bijvoorbeeld, als spraakbesturingssysteem. “Op deze markt is er een gebrek aan competitie wegens ‘te duur’. Er is geen low cost kit.” EveryBotics wil een cobot integreren in de werking van een ‘bar’ “niet om er de barman aan de kant te zetten, maar juist om ermee samen te werken om een perfect pintje te tappen, bijvoorbeeld.”

Yeastimes geoctrooieerde ultrasoontechnologie versnelt het fermentatieproces voor bierbrouwers met 30% en kietelt ook algen om sneller te groeien. (Foto LDS)

Bierbrouwer
De drie medeoprichters van Yeastime sleutelen al drie jaar aan zijn ondertussen geoctrooieerde ultrasoontechnologie dat het gistingsproces van bier met 30% moet versnellen. Gist verwerkt suiker tot CO2 en ethanol. Yeastimes ultrasoonproces kietelt bij een welbepaalde frequentie de CO2 weg, die remmend werkt op het stofwisselingsproces van de gist.

Zo kan de gist makkelijker bij zijn voedingsstoffen, wat de fermentatie versnelt. Het bedrijf ging vorig jaar van start en loopt nu mee in een acceleratorprogramma van Plug and Play en is ook actief in het Europese EIT-programma. “We schalen nu ons prototypevat van 30 op naar 2.000 l. We beperken ons met onze technologie trouwens niet tot bier brouwen. We schuiven ook naar farma”, legde biotechnoloog en CSO Federico Ortenzi uit. 

Hij doet zijn doctoraat op dit proces, maar dan voor microalgen. “Die kunnen dan ingezet worden voor de productie van biofuel, bijvoorbeeld. De grootste uitdaging is multidisciplinair te zijn en mensen met verschillende achtergronden op hetzelfde probleem te zetten om vanuit verschillende hoeken een holistische benadering te ontwikkelen: het synergetische effect tussen de samenstelling van de ultrasone geluidsgolf en de micro-organismen.”

Hybride boom
“We willen hier wetenschappelijke en financiële partners vinden”, zei Leonardo Camarca (28), oprichter en CEO van Agritech Futura. Uitgaande van de vaststelling dat er zeven keer meer bomen gerooid worden dan aangeplant, zocht de start-up naar een manier om een ecologische catastrofe te mitigeren. In die optiek ontwikkelde de start-up zijn AEON hybride boom.

“Het idee is om boomtakken op kunstmatige, polymeren stammen te griffen.” Een hele uitdaging: hoe zorg je voor bioherkenning, zodat de tak gaat groeien? Er zijn micro-irrigatietechnieken nodig. En zo veel meer. Onderzoek deze zomer wees alvast uit dat celculturen kunnen overleven op de 3D-geprinte materialen in PETG (polyethyleentereftalaatglycol) en PVDF (polyvinylideenfluoride).

Camarca maakt zich sterk dat de hybride boom in staat is over een periode van tien jaar anderhalve keer meer CO2 uit de lucht te halen dan vers aangeplante boompjes … 

Openingsconferentie
Op de openingsconferentie hoorden we onder andere Tony Fadell, de man die Apple’s iPod, iPhone en later ook de Nest Thermostat ontwierp en nu aan het hoofd staat van Future Shape. Dit investeringsfonds heeft een 200 ‘deep technology’ bedrijven, die globale problemen willen oplossen, in portefeuille. Hij wil makers inspireren om dingen te maken die het waard zijn om te maken. Doel: de wereld redden.

“We kennen een existentiële crisis met de klimaatverandering. Elke industrie heeft eraan bijgedragen. We zullen elke industrie dan ook moeten rebooten om de mens op de planeet in leven te houden.” Hij ziet er enorme opportuniteiten voor technologie die duurzaam kan zijn en echte problemen kan oplossen.

Omwille van meerdere redenen noemt hij de metaverse een ‘stupid idea’. Het zou immers problemen creëren. “Als mensen niet écht connecteren met andere mensen, groeit er ‘toxiciteit’.” Hij wees gelijk naar Twitter, Instagram, Second Life … “Digitale verslaving bestaat écht. We moeten mensen de tools geven om hun digitaal gedrag te monitoren, om ons bewust te zijn van de problemen die dat veroorzaakt, ze aan te pakken en te herstellen.” (Foto Maker Faire Rome)

Vingerbeheersing
De Amerikaanse maakster Michaela Gallucci knutselde een handschoen met flexsensoren in de vingers waarmee ze draadloos (bluetooth) tekst op de computer kan typen zonder toetsenbord. “Ik zag zoiets ooit in een SciFi-film en besliste om het in het écht te maken.” De letters bundelde ze in groepen van vier en de duim schakelt tussen de vier groepen.

De meest gebruikte letters zijn het snelst te bereiken. Om de minst gebruikte karakters te bereiken vergt het wel zeven stappen of vingerbewegingen. De uitdaging bleek niet zozeer ‘technisch’ maar ‘operationeel’. “De chip registreert elke halve seconde een eventuele beweging. Je moet aan die bepaalde snelheid gewoon geraken.” Vingerbeheersing is dus de boodschap. (Foto LDS)

Klik hier en lees over nog meer innovaties.