Nederlands studententeam test met succes Antarctische rover

Team Polar, een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), testte succesvol hun eerste werkende prototype van hun rover. In de eerste week van januari onderging het voertuig zijn vuurdoop in de Noorse sneeuw.

Trefwoorden: #klimaat, #onderzoek, #student

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Team Polar )

ENGINEERINGNET.BE - De aarde wordt geconfronteerd met haar grootste probleem in eeuwen: klimaatverandering. Om deze te bestrijden, moeten we de factoren achter de klimaatverandering beter begrijpen.

Het is dan noodzakelijk om informatie te verzamelen over onze planeet op plaatsen waar de natuur nog ongerept is, en min of meer onaangetast door de klimaatverandering. Maar ook plaatsen waar de gevolgen van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering als eerste zichtbaar zijn, willen we uit de eerste hand onderzoeken.

Dergelijke omstandigheden doen zich meestal voor in extreem koude en afgelegen omgevingen zoals de Noordelijke IJszee, Antarctica en de oudste gletsjers. Het uitvoeren van onderzoek is daar vaak inefficiënt en vereist nu vaak erg dure en niet-duurzame methoden.

Team Polar biedt met hun onbemande rover nu een alternatieve manier om uitgebreid milieuonderzoek te doen op de koudste plaatsen van onze planeet. Deze rover moet uiteindelijk helemaal zelf opereren en onderzoek doen, vergelijkbaar met hoe de Marsrovers op het oppervlak van Mars opereren.

Daarmee kan het voertuig gegevens van onschatbare waarde verzamelen over de effecten van klimaatverandering. Het team begon zijn missie in 2018 en presenteert nu hun eerste werkende prototype: de rover met de naam 'Ice Cube'.