Nestlé wordt het eerste Belgische ‘Zero Waste’-bedrijf

Met 0,6% restafval in totaal is het voedingsbedrijf een zeer goede leerling op het gebied van circulariteit. Een zorgvuldige inspanning om alle stromen van het bedrijf te valoriseren beloond met het ‘Zero Waste’-certificaat.

Trefwoorden: #recycleren, #voeding, #zero waste

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nestlé )

ENGINEERINGNET.BE - Vandaag zijn er slechts drie soorten afvalbakken beschikbaar voor de medewerkers van Nestlé in het hoofdkantoor in Brussel.

Een zak voor restafval is niet meer nodig, want dit vertegenwoordigt nog slechts 0,6%. Om zover te komen, heeft het bedrijf zijn hele ecosysteem moeten mobiliseren: werknemers, leveranciers, cateringdienst. Met begeleiding bij elke stap van het afvalverwerkingsbedrijf Renewi.

Kris Veirier-Peeters, General Services Manager bij Nestlé: ‘We hebben de principes van de circulaire economie gevolgd: vermijden, verminderen, valoriseren. De eerste stap was het elimineren van alle plastic voor eenmalig gebruik om vervolgens op zoek te gaan naar alternatieven voor niet-recycleerbare verpakkingen of producten die onze vestiging binnenkwamen.’

De hele toeleveringsketen werd herzien met al onze leveranciers, maar ook met alle medewerkers, omdat dit project vooral een kwestie is van gedragsverandering. Het voedsel dat in het bedrijfsrestaurant wordt bereid, wordt bijvoorbeeld gepresenteerd in herbruikbare of 100% recycleerbare verpakkingen.

Al het organische afval van het gebouw wordt gecomposteerd. Kantoorbenodigdheden moeten 100% recycleerbaar zijn. Gedaan met notitieboekjes met spiraal, verpakkingen van meerdere materialen die niet kunnen worden gerecycleerd of zelfs het plastificeren van interne documenten.

Ook intern zijn nieuwe oplossingen voorgesteld: Geen noppenfolie meer om stalen en reclamemateriaal naar de klanten te sturen. De kartonnen dozen worden ter plaatse versnipperd en die worden gebruikt om de breekbare producten te beschermen.

Dankzij al deze inspanningen en resultaten heeft Nestlé België het eerste Belgische ‘Zero Waste’-certificaat ontvangen. Dit certificaat, afgeleverd door het onafhankelijke auditbureau Keurmerk Nederland, beoogt bedrijven aan te moedigen om meer circulair te zijn en de aanzienlijke inspanningen van bepaalde organisaties te erkennen naar hun juiste waarde.

Het certificaat wordt toegekend op basis van zeer strenge criteria, en wordt jaarlijks gecontroleerd in de kantoren om ervoor in aanmerking te blijven komen.