Opening Training Lab Blue Energy The Reef

Onlangs opende POM West-Vlaanderen samen met Syntra West, Universiteit Gent, VIVES en Howest dit nieuwe training lab. In dit opleidingscentrum kan men terecht om werknemers klaar te stomen voor een job in de blauwe economie.

Trefwoorden: #blauwe economie, #lab, #opleiding, #training

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - De offshore hernieuwbare energiesector en de blauwe economie evolueren op technologisch vlak razendsnel.

Bedrijven vinden moeilijk mensen met het juiste profiel en de nodige competenties. Om in te spelen op de noden van bedrijven investeerde POM West-Vlaanderen ruim 1,5 miljoen euro in dit opleidingscentrum.

The Reef trekt resoluut de kaart van virtual reality en andere innovatieve technologieën die de studenten en cursisten onderdompelen in levensechte simulaties.

Ruth Teerlinck, coördinator van The Reef: “Het opleiden van mensen in het offshore werkveld ligt omwille van weersomstandigheden, toegankelijkheid en veiligheid niet altijd voor de hand. Dankzij de innovatieve visualisatietechnieken van dit opleidingscentrum creëren we een gecontroleerde en veilige omgeving.”

Het lab is uitgerust met geavanceerde VR-headsets met onbeperkte bewegingsmogelijkheden. De gebruiker kan bovendien in de vrije ruimte bewegen dankzij nauwkeurige positietracking.

De aanwezig VR Cave (Cave Automatic Virtual Environment) gaat nog een stap verder. Dit systeem dompelt gebruikers onder in een meeslepende digitale omgeving waar zij vrij kunnen rondlopen en interageren met virtuele inhoud.

Via een interactief scherm kunnen bezoekers tijdens opleidingen complexe systemen en processen visualiseren en ermee aan de slag gaan. Het is ook uitgerust met een controlekamer waar we de gegevens van offshore windparken monitoren en analyseren.

De exploitatie van het training lab ligt in handen van een consortium van vier opleidingsverstrekkers: UGent, VIVES, Howest en Syntra West.