Start-ups met octrooien en merken succesvoller in verkrijgen financiering

Uit een nieuwe studie van het Europees Octrooibureau en het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU blijkt dat start-ups met deze twee soorten IE ruim 10 keer meer kans maken op succesvolle financiering.

Trefwoorden: #eigendom, #intellectuele, #octrooi, #start-up

Lees verder

Nieuws

( Foto: ramirezom - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Aan het bezit van Europese octrooien en merken is een groot voordeel verbonden: de kans op het verkrijgen van startfinanciering is 6,1 keer zo hoog voor merken en 5,3 keer zo hoog voor octrooien dan bij nationale IE-rechten.

Er zijn grote verschillen in het gebruik van IE-rechten tussen Europese landen. Met name start-ups uit Finland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Zwitserland en Tsjechië vragen gemiddeld meer IE-rechten aan.

Biotechnologie is de meest IE-intensieve sector: bijna de helft van de start-ups maakt gebruik van octrooien of ingeschreven merken. Andere IE-intensieve sectoren zijn wetenschap en techniek, gezondheidszorg en de maakindustrie.

Zogenaamde deeptechstart-ups kampen met bijzondere uitdagingen bij de ontwikkeling van baanbrekende technologieën, aangezien daarbij grote investeringen en lange aanlooptijden komen kijken. Octrooien en merken bieden dergelijke start-ups grote voordelen bij het aantrekken van investeerders.

António Campinos, president van het Europees Octrooibureau: “Wij gaan een vernieuwend instrument introduceren, de EPO Deep Tech Finder. Hiermee kunnen potentiële investeerders start-ups met veelbelovende nieuwe technologieën vinden en beoordelen.”

João Negrão, uitvoerend directeur van het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU: “Europa loopt achter bij andere regio’s in de wereld als het gaat om de financiering van start-ups. Daarom moeten we onze inspanningen opvoeren om IE sterker in te zetten als instrument voor toegang tot financiering, zodat innovatieve start-ups kunnen gedijen."

Sinds de COVID-19-crisis is er een sterke toename van durfkapitaalactiviteit te zien, met een mediane stijging van 58,6% in 2021, tegenover een groei van 4,18 % in 2020. Hierbij gaat het echter vooral om investeringen in latere ontwikkelingsstadia en bij geconsolideerde bedrijven, en minder in de seed- en beginfase.

In een ontwerpverslag van de Commissie industrie, onderzoek en energie van het Europees Parlement van september 2023 werd benadrukt dat de ontoereikende toegang tot kapitaal een belangrijk knelpunt blijft voor start-ups en scale-ups. Velen hebben moeite om in een vroeg stadium de nodige investeringen, met name in de vorm van risicokapitaal en durfkapitaal, aan te trekken, die van cruciaal belang zijn voor het opschalen van hun activiteiten, het ontwikkelen van producten en het betreden van nieuwe markten.

Er zijn al diverse EU-initiatieven gelanceerd om deze uitdaging aan te pakken, waaronder de oprichting van de Europese Innovatieraad als centraal aanspreekpunt voor het identificeren, ontwikkelen en opschalen van nieuwe deeptechprojecten en baanbrekende innovaties.