Circulair potentieel van reversibel verlijmen: de smartphone als toepassing

VITO onderzocht wat het circulaire potentieel is van reversibel verlijmen indien toegepast op de batterij van een smartphone: de milieu-impact is positief en de methode kan financieel haalbaar zijn.

Trefwoorden: #bonding, #smartphone, #verlijmen, #VITO

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Het gebruik van lijm als hechtingsmethode in apparatuur vormt een grote uitdaging voor de circulaire economie. Verlijmde componenten kun je immers niet vlot uit elkaar halen voor herstel, refurbishment of recycleren.

Daarom onderzoekt Flanders Make, VITO en BIL het potentieel van reversibele verlijmingstechnieken in het Circular Bonding-project. Hiermee kunnen verlijmde componenten ‘on demand’ uit elkaar gehaald worden, bijvoorbeeld door middel van inductie of convectie.

Als startpunt werd een smartphone gekozen. Daar waar vroeger de batterij ervan vlot vervangbaar was, zit deze al enkele jaren verlijmd in de behuizing van de smartphone. Meerdere scenario’s zijn onderzocht, zoals het vervangen van de batterij om de levensduur van de smartphone te verlengen, versus het recycleren van de batterij en de rest van de smartphone. In deze scenario’s is ook een vergelijking gemaakt tussen een klassiek verkoopmodel en leasing.

Het circulaire potentieel is vanuit drie perspectieven geëvalueerd:

  • Het behoud van de functionaliteit van de onderdelen van de smartphone via statistische entropieanalyse. 
  • De milieu-impact via een Life Cycle Analysis. 
  • De economische impact via een Life Cycle Costing (LCC).

Hieruit bleek dat reversibele verlijmingstechnieken goed geschikt zijn om de functionaliteit van de smartphone en haar componenten op hoog niveau te behouden. Toch is geen snelle omschakeling naar deze technologie te verwachten, omdat bedrijven geen sterke prikkel hebben om op deze manier te werken.

Hoewel verlijmen en ontlijmen slechts een verwaarloosbaar deel van de levenscycluskosten uitmaken, blijkt uit de resultaten van de LCC-analyse dat alleen leasingscenario’s rendabel zijn. De meeste consumenten willen echter eigenaar zijn van hun toestel.

Ook zitten vooral jongere consumentengroepen niet te wachten op een langere levensduur van hun smartphone, omdat ze typisch uitkijken naar nieuwe modellen.

Verder blijkt dat de kosten van reversibel verlijmen niet opwegen tegen de financiële voordelen van recyclage van batterijen.

Aanbevelingen uit dit onderzoek zijn gericht op strengere regelgeving rond de herstelbaarheid en recycleerbaarheid van producten en componenten, om een prikkel te geven om in te zetten op deze technologie. Ook circulaire overheidsaankopen kunnen een impuls geven om een leercurve op gang te trekken bij assemblagebedrijven. 

Langs consumentenzijde kan ingezet worden op het stimuleren van leasingmodellen, met bijzondere aandacht voor rechtzekere regelgevende kaders en consumentenbescherming.