Doorbraak in samenwerkende magnetische microrobots

De Nederlandse Universiteit Twente is erin geslaagd om twee microrobots te laten samenwerken om passieve objecten in 3D-omgevingen op te pakken, te verplaatsen en in elkaar te zetten.

Trefwoorden: #magnetisch, #micro, #robots, #samenwerken, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van UTwente lieten succesvol twee magnetische microrobots van één millimeter groot verschillende handelingen uitvoeren.

De microrobots pakten kleine kubussen op, verplaatsten deze of stapelden ze op. Uniek aan deze prestatie is de 3D-omgeving waarin de robots dit deden. Niet alleen omhoog, omlaag en van links naar rechts, maar ook van voren naar achter.

Het was een hele uitdaging om dit voor elkaar te krijgen. Net zoals gewone magneten aan elkaar plakken als ze te dicht bij elkaar komen, doen deze kleine magnetische robots hetzelfde. Dit betekent dat ze niet te dicht bij elkaar kunnen komen.

De onderzoekers lukten het om deze natuurlijke aantrekkingskracht in hun voordeel te gebruiken. Met een op maat gemaakte controller kon het team de individuele robots bewegen, en ook besturen hoe ze op elkaar reageerden.

De microrobots zijn biocompatibel, wat inhoudt dat het geen schadelijke reacties veroorzaakt in het menselijk lichaam. Ze zijn te besturen in moeilijk bereikbare en zelfs afgesloten omgevingen. Dit maakt ze veelbelovend voor biomedische studies en toepassingen.

"We kunnen biomedische monsters op afstand manipuleren zonder ze te besmetten. Dit kan bestaande procedures verbeteren en de deur openen naar nieuwe", zegt dr. Franco Piñan Basualdo van UTwente.

"Of stel dat je ergens in je lichaam een operatie nodig hebt, maar dat dit deel onmogelijk is te bereiken voor een chirurg. In de toekomst opereren een paar robots die kleiner zijn dan een zoutkorrel misschien wel je lichaam. Deze microrobots werken dan samen om allerlei complexe taken uit te voeren."

Dit onderzoek is uitgevoerd in het Surgical Robotics Laboratory van UTwente. Prof. Sarthak Misra, hoofd van het laboratorium, richt zich op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor een scala aan klinisch relevante uitdagingen, waaronder biomedische beeldvorming, automatisering van medische procedures en de ontwikkeling van microrobotica.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Europese RĔGO project (Horizon Europe programma), dat gericht is op de ontwikkeling van een innovatieve set AI-gestuurde, microgrote, ongebonden, stimuli-responsieve zwermen robots.