Aandeel biogebaseerd groeit snel in Vlaamse economie

In 2020 was 34% of één derde van de fysieke Vlaamse economie gebaseerd op niet fossiele grondstoffen. De farmaceutische industrie is koploper met een aandeel biobased dat in 2020 al bijna 50% bedraagt. Ook de groene chemie groeit sterk (+24%).

Trefwoorden: #biogebaseerd, #chemie, #economie, #farma, #ILVO

Lees verder

Nieuws

( Foto: ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - ILVO en VITO voeren elk jaar in opdracht van de B2BE Facilitator en het departement EWI een economische monitoringsstudie uit van de bio-economie in Vlaanderen.

Op basis van cijfers van het Duitse Nova-Instituut, maakt de monitor een accurate inschatting van de evolutie van het biogebaseerde deel in de verschillende bio-economische en ‘hybride’ bio-economische sectoren in Vlaanderen.

De jaarlijkse actualisatie moet op middellange en lange termijn evoluties en trends binnen de biogebaseerde economie registreren.

In de update van 2023, op basis van data uit 2019 en deels 2020, werden de cijfers uit de chemische sector extra uitgediept.

Sectoren met een belangrijk aandeel biobased waarbij de meeste indicatoren stijgen t.o.v. 2018 zijn landbouw, voeding, farma en afvalverwerking.

Van alle bio-economische sectoren levert farma de op één na hoogste toegevoegde waarde, met een eerder lage tewerkstellingsgraad en dus een erg hoge arbeidsproductiviteit.

De sterke stijging uit zich in de toegevoegde waarde van zowel de biobased (+27%) als de volledige farmasector (+44 %). Ook de chemische sector scoort goed.

De cijfers werden bekendgemaakt in Lessen (foto) op het landbouwbedrijf van Annelise Coessens, die al jaren pioniert met aromatische wortels.

Ze teelt angelica- en mierikswortel voor verwerkingsbedrijf Sotecna, dat er vandaag etherische oliën uit extraheert voor de smaak- of geurindustrie, maar ook ambitie heeft richting farma.

Klik hier om het volledige rapport te downloaden.