Materialise speelt cruciale rol in allereerste oogtransplantatie

De 3D-technologieën van Materialise hebben een belangrijke rol gespeeld in de allereerste volledige oogtransplantatie in het New Yorkse NYU Langone Health ziekenhuis. Er werd tegelijkertijd ook een gedeeltelijke gezichtstransplantatie uitgevoerd.

Trefwoorden: #3D, #Materialise, #operatie, #print, #transplantatie

Lees verder

Techniek

( Foto: Joe Carrotta / NYU Langone staff )

ENGINEERINGNET.BE - De patiënt is een 46-jarige Amerikaanse ex-militair die bij werken aan een hoogspanningslijn een elektrische schok van 7.200 volt kreeg en daarbij ernstig verbrand raakte in het gezicht en zijn linkeroog verloor.

Klinische ingenieurs van Materialise werkten maandenlang nauw samen met het chirurgisch team van NYU Langone Health om een pre-operatief plan op te stellen en een virtueel 3D-model te maken op basis van CT-scans.

Die stellen de chirurgen in staat om de operatie virtueel voor te bereiden en verschillende scenario’s te visualiseren.

Materialise zorgde voor de virtuele 3D-planning van de operatie en 3D-printte verschillende medische hulpmiddelen op maat van de donor en de patiënt, die ervoor zorgden dat de operatie sneller en nauwkeuriger kon worden uitgevoerd. 

Het is de eerste keer ooit dat een volledig oog succesvol wordt getransplanteerd en meteen ook de eerste keer dat dit gebeurt in combinatie met een gedeeltelijke gezichtstransplantatie. De operatie duurde 21 uur.