Nieuw onderzoek om schittering en lichtvervuiling tegengaan

De Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelt nieuwe lenzen, waarbij de bolling of holling zodanig is aangepast dat het licht gerichter gestuurd kan worden, om lichtvervuiling en schittering te verminderen.

Trefwoorden: #licht, #project, #vervuiling

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Martijn Anthonissen )

ENGINEERINGNET.BE - Nederland is een van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

Het gaat daarbij om het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht, bijvoorbeeld door straatverlichting of de kassen in het Westland. Dieren en mensen hebben hier last van omdat het bioritme verstoord raakt.

Niet verwonderlijk dus dat er al jaren onderzoek gedaan wordt naar andere en meer gerichtere manieren van verlichting. Daar draagt de onderzoeksgroep Computational Illumination Optics van TU Eindhoven aan bij.

“Verlichting werkt met spiegels en reflectie. Wij gebruiken wiskunde om bijvoorbeeld de bolling of oppervlakte van de lenzen zodanig aan te passen dat het licht gerichter gestuurd kan worden, en zo de lichtvervuiling en schittering verminderd wordt”, legt universitair docent Martijn Anthonissen uit.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt nu 600.000 euro ter beschikking aan deze onderzoeksgroep. Hiermee kan Anthonissen twee extra promovendi aanstellen die ieder vier jaar onderzoek doen.

Ze werken bijvoorbeeld aan lenzen met een zadeloppervlak. Door de holling en de bolling goed te berekenen, kun je het licht sturen naar waar je het hebben wil. Op deze manier is het mogelijk lichtvervuiling en schittering tegen te gaan.

De onderzoeksgroep werkt met diverse partners. Zo draagt Signify, een Nederlandse producent van lichtbronnen en van oudsher een divisie van Philips, ook bij door een deel van de begeleiding te verzorgen.

Dat werpt vruchten af, want straatverlichting van dit bedrijf werkt nu met de technologie die ontwikkeld is door de onderzoeksgroep van Anthonissen.

In totaal krijgen zes projecten een bedrag van 4,3 miljoen euro van de NWO voor onderzoek. Het bedrijfsleven en andere partners stellen nog eens 400.000 euro extra beschikbaar.