Nieuwe verbanden ontdekt tussen biomarkers in bloed en ziekten

Een internationaal onderzoek heeft ruim 400 regio’s op het menselijk genoom gevonden en beschreven die een invloed hebben op stofwisselingsprocessen en het ontstaan van ziekten.

Trefwoorden: #bio, #bloed, #cellen, #marker, #ziekte

Lees verder

research

( Foto: Vrije Universiteit Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - De studie werd gedaan bij 136.000 vrijwilligers uit 33 populatiedatasets. De deelnemers waren van Aziatische, Europese en Afrikaanse afkomst, maar bestonden vooral uit Europeanen, onder wie veel deelnemers van de Netherlands Biobanking and BioMedical Research Infrastructure.

Dit is een samenwerking tussen biobanken in heel Nederland, waaronder het Nederlands Tweelingen Register en het Netherlands Study of Depression and Anxiety, gehuisvest aan de VU en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

Aanvullende gegevens van de UK Biobank maakten follow-up analyses mogelijk in een groep van 120.000 deelnemers.

De onderzoekers bekeken de associaties tussen 233 metabole biomarkers gemeten in bloed met meer dan 13 miljoen genetische varianten.

Door gebruik te maken van innovatieve analyses van metabolieten met kernspinresonantie spectroscopie, heeft de studie ruim 200 biomarkers gerelateerd aan metabolisme.

Dit was allemaal mogelijk op basis van een enkel bloedmonster. Dat maakt deze benadering ook goed geschikt voor het analyseren van gegevens uit grote groepen.

Adjunct-professor Minna Karjalainen van de Universiteit van Oulu in Finland: "We hebben zo meer begrip gekregen van de biologie achter de erfelijke componenten van het menselijk metabolisme en hun relatie met ziekten."

De studie onderzocht bijvoorbeeld de metabole effecten van de genetische factoren die vrouwen vatbaar maken voor een leveraandoening tijdens de zwangerschap, die voorkomt bij ongeveer één op de honderd zwangerschappen.

Symptomen treden meestal op in het derde trimester, gekenmerkt door jeuk zonder uitslag, en kunnen complicaties veroorzaken voor moeder en foetus.

De belangrijkste bevindingen van de studie zijn beschikbaar voor de wetenschappelijke gemeenschap en als bron voor vervolgonderzoek, waaronder de ontwikkeling van medicijnen en de verklaring van causale relaties tussen metabole biomarkers en ziekten.