AI-systeem om uitkomst longbehandeling te voorspellen

Nederlandse onderzoekers ontwikkelen een systeem om snel de uitkomst van een mogelijke longbehandeling te voorspellen, door een combinatie van toepasbare medicijnen te testen op een klein stukje weefsel van de patiënt.

Trefwoorden: #AI, #artificiële, #behandeling, #intelligentie, #long, #technologie

Lees verder

research

( Foto: Vrije Universiteit Amsterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Persoonlijke behandeling op basis van voorspellende biomarkers is meer en meer gangbaar in de gezondheidszorg.

Maar over- en onderbehandeling van patiënten is nog steeds een groot probleem, omdat biomarkers geen rekening houden met het fenotype van bijvoorbeeld een tumor. Hierdoor heeft een deel van de patiënten last van zware bijwerkingen van een behandeling waar ze geen baat bij hebben.

Vandaar dat het project DOPREDICT zich richt op het ontwikkelen van een snelle en slimme methode om te weten te komen of een mogelijke behandeling succesvol kan zijn bij een patiënt. Hieraan werken onderzoekers van het VU-LaserLab, Amsterdam UMC en Radboud UMC mee.

De onderzoekers zullen een stukje weefsel van de patiënt op kweek zetten en gedurende vijf dagen de cellen en alle onderdelen van het weefsel microscopisch in beeld brengen.

Dit doen zij met een innovatieve microscopische techniek, ofwel hogere harmonische generatie (HHG), waarmee weefsel direct beoordeeld kan worden.  

In een eerder project is deze techniek ontwikkeld om in een paar minuten afbeeldingen van biopten te maken waarin cellen, celkernen en bindweefsel in 3D zichtbaar worden gemaakt.

Zo is het mogelijk om tijdens een operatie of endoscopische verrichting uitsluitsel te geven aan een chirurg of endoscopist of het om een tumor gaat of dat het gezond weefsel betreft. Naar aanleiding van deze ontwikkelde techniek is de startup Flash Pathology opgericht.

De onderzoekers richten zich in dit nieuwe project op longkanker en pulmonale fibrose, en gebruiken daarvoor de HHG-microscopie om het weefsel in 3D te volgen tijdens de kweek, wat 4D-gegevens oplevert.

Zij ontwikkelen een innovatie methode, gebaseerd op AI, voor analyse van de HHG-beelden en gebruiken deze om de aantallen gezonde cellen en tumorcellen in de tijd en de microstructuur van het weefsel te kwantificeren en daarmee de respons op de behandeling te meten.

De wetenschappers zullen de voorspellende kracht van deze kenmerken onderzoeken en valideren met de feedback van patiënten op de behandeling die zij van hun arts daadwerkelijk gekregen hebben.