Belgische primeur: groene waterstofketel in Antwerps havengebied

In samenwerking met Imtech, Remeha en Solencopower is in één van de gebouwen van Port of Antwerp-Bruges een pilootproject opgestart met een verwarmingsketel, die volledig werkt op groene waterstof. Een primeur in België.

Trefwoorden: #Antwerpen, #haven, #klimaat, #verwarmen, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Port of Antwerp-Bruges )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds kort wordt een van de werkplaatsen van het NOC (Nautisch Operationele Cluster), het operationele zenuwcentrum van Port of Antwerp Bruges, verwarmd met behulp van een waterstofketel die draait op 100% groene waterstof en dus klimaatneutraal.

Dit project, ontstaan uit een idee eind 2019, is een samenwerking tussen Imtech (aannemer), Port of Antwerp-Bruges, Tractebel (ontwerpteam), Remeha (ketelfabrikant) en Solencopower (producent).

De groene waterstof wordt volledig gegenereerd uit hernieuwbare energiebronnen: 70% komt van lokaal opgewekte groene energie, afkomstig van overschotten van zonnepanelen, terwijl de overige 30% wordt verkregen via groene stroomaankoop van het grid.

Een elektrolyser met een vermogen van 30 kW gebruikt deze groene stroom om 134 liter water per dag te splitsen in waterstofgas, dat wordt opgeslagen in 8 flessen.

Dit gas dient als brandstof voor de waterstofketel met een vermogen van 24 kW, die vervolgens de Schildershal (1.430m³) verwarmt. Bovendien zal 80% van de geproduceerde restwarmte van de elektrolyser worden teruggewonnen om de hal extra te verwarmen.

Dit project fungeert als een pilootproject om de haalbaarheid en technologische kennis te testen voor het vervangen van bestaande verwarmingsinstallaties die op fossiele brandstoffen werken.