Port of Antwerp-Bruges stap dichter om een multifuelhaven te worden

Onlangs heeft 's werelds eerste grote door methanol aangedreven diepzeeschip 'Ane Maersk' de Antwerpse haven aangedaan, waar het zijn eerste bunkeroperatie in Europese wateren voltooide en 4.300 ton groene methanol en 1.375 ton biodiesel (B100) bunkerde.

Trefwoorden: #biodiesel, #bunkeren, #container, #haven, #methanol

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp-Bruges - Skyvision )

ENGINEERINGNET.BE - Het containerschip heeft een nominale capaciteit van 16.000 containers (TEU) en is uitgerust met een dual-fuel motor die zowel op methanol als op biodiesel en conventionele bunkerbrandstof kan varen.

Dit is het eerste van Maersk's 18 grote methanol-aangedreven schepen dat tussen 2024 en 2025 zal worden opgeleverd en 's werelds tweede methanol-aangedreven containerschip.

Het bunkeren vond plaats in de MSC PSA European Terminal (MPET). TankMatch stuurde twee lichters om 4.300 ton groene methanol over te laden op de Ane Maersk. Vervolgens leverde een lichter van VT Group 1.375 ton biodiesel (B100).

Het bunkeren werd naadloos geïntegreerd in het verblijf van het schip in de haven, waarbij het bunkeren tegelijkertijd werd gecombineerd met het aan- en afladen van de lading.

De zogenaamde 'simultane operaties' (SIMOPS) verhoogden de efficiëntie van het verblijf in de haven door minder tijd toe te wijzen aan bijtanken.

Voor Port of Antwerp-Bruges is dit ook een mijlpaal in haar ambitie om een multifuelhaven te worden, waar een veelheid aan verschillende klimaatneutrale brandstoffen zoals waterstof, ammoniak, methaan en methanol beschikbaar zijn voor bunkering, naast de reeks bio- en conventionele bunkerbrandstoffen die al beschikbaar zijn.