Innovatieve oppervlaktebewerking zet nieuwe standaard voor voedingsindustrie

Machinebouwer Sticomax wordt de eerste Belgische constructeur van machines en productielijnen die al hun nieuwe roestvrijstalen machines en constructies voor de voedingsindustrie zal afwerken met de ViwateQ oppervlaktebewerkingstechnologie.

Trefwoorden: #bewerking, #industrie, #oppervlakte, #technologie, #voeding

Lees verder

Techniek

( Foto: Sticomax )

ENGINEERINGNET.BE - Sticomax Holdig, moederbedrijf van Stumaco, Romonta en Intocon, zal de ViwateQ-technologie vanaf juni integreren in al hun nieuwe roestvrijstalen machines en constructies. Hiervoor investeerde het in drie grote nieuwe straalcabines.

Deze innovatieve opper­vlakte­be­wer­king zorgt voor een microscopisch gladder oppervlak dat makkelijker te reinigen is en waarop voeding minder blijft vast kleven.

Dat biedt tal van voordelen voor bedrijven uit de voedingsindustrie waar er contact is tussen voedsel en machines zoals snijmachines, deegmachines, transportsystemen, etc.

Zo kunnen reinigingsstilstanden gereduceerd worden en wordt de kans op kruiscontaminatie en eventuele blokkades drastisch verminderd.

Onderzoek door de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO en Burggraaf & Partners, expert op het gebied van hygiënische constructies en bewerkingsmethoden, toont aan dat deze technologie superieure voordelen biedt ten opzichte van andere opper­vlak­te­be­han­delings­tech­nieken.

Het resulteert in aanzienlijk schonere oppervlakken met vrijwel geen achtergebleven microscopisch eiwit.

Bovendien biedt dit volgens de zoutsproeitest volgens ISO 9227 het beste resultaat op vlak van corrosiebestendigheid na 400 uur blootstelling, wat de levensduur van machines en constructies aanzienlijk verlengd.