Team Charbrick wint de Belgische BISC-E Studentencompetitie

De studenten van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent wonnen met hun innovatie, die biochar van koffiegruis integreert in cementproductie, waardoor de kwaliteit van het beton verbetert en de energie die nodig is voor cement halveert.

Trefwoorden: #afval, #cement, #competitie, #hergebruik, #papier, #student

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Met hun overwinning zal Team Charbrick België vertegenwoordigen in de Europese finales van de BISC-E competitie.

In die competitie zullen ze het opnemen tegen finalisten uit 16 andere landen en krijgen een uitstekende kans om hun biochar-geïntegreerd beton te demonstreren.

Biochar, verkregen uit de pyrolyse van gebruikte koffiedik, wordt gemengd in het cement, wat resulteert in beter beton.

Bovendien vermindert het koppelen van de vrijgekomen groene energie uit pyrolyse de brandstofbehoefte van cementovens met 50%.

De tweede plaats was voor Team ECOGEL (UGent) met hun project om sinaasappelschilafval te hergebruiken in een krachtige hydrogel. Het helpt de versheid van supermarktproducten te behouden, waardoor afval wordt geminimaliseerd en waarde wordt gemaximaliseerd.

En de derde plaats was voor Team SCOBY (UGent + Arteveldehogeschool), die een tot nu toe onbenutte afvalstroom valoriseert door microbiële cellulose te winnen uit scoby, een bijproduct van kombucha-productie, en dit te integreren in de papier- en kartonindustrie.

De Bio-based Innovation Student Challenge Europe (BISC-E) stimuleert studenten om innovatie en bedrijfsontwikkeling in de opkomende bio-economie te verkennen, terwijl ze een nieuw biogebaseerd product of proces ontwikkelen. De uitdaging staat open voor alle bachelor- en masterstudenten (+ PhDs als coaches).