Vandemoortele krijgt Rittal’s stroomverdelingssysteem voor laadinfrastructuur

Voor de bouw van een 2.000 ampère laagspanningsbord voor de beveiliging van laadinfrastructuur bij Vandemoortele te Izegem, deed Electro Devosco een beroep op het VX25 Ri4Power-stroomverdelingssysteem van Rittal.

Trefwoorden: #behuizing, #laadsysteem, #laagspanning, #Rittal, #stroomverdeling, #Vandemoortele

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Rittal )

ENGINEERINGNET.BE - In het kader van de elektrificatie van zijn wagenpark, koos Vandemoortele, gespecialiseerd in de productie van bakkerijproducten, margarines, culinaire oliën en vetten, voor de plaatsing van laadpalen bij hun vestiging te Izegem.

Om die infrastructuur te kunnen aansluiten op het lokale stroomnet, deed de firma een beroep op de expertise van Electro Devosco.

Het familiebedrijf uit Lendelede bouwde en plaatste het hiervoor noodzakelijke laagspanningsdistributiebord van 2.000 ampère dat de laadpalen moet voeden en beveiligen.

Het hart van deze installatie is het Ri4Power-stroomverdelingssysteem van Rittal, gehuisvest in het VX25-kastsysteem, een standaard op de markt.

Modulariteit en kwaliteit 
Het Ri4Power-gamma, bekend om zijn modulaire ontwerp, biedt de flexibiliteit om het vermogensbord naadloos af te stemmen op de specifieke vereisten van dit project, terwijl het compatibiliteit garandeert met een breed scala aan vermogenschakelaars van uiteenlopende fabrikanten.

“De VX25 Ri4Power is geschikt voor gebruik met open en compacte vermogenschakelaars van alle bekende fabrikanten waaronder ABB, General Electric, Schneider Electric, Siemens en Terasaki. Alle onderdelen kunnen op die manier merkonafhankelijk geselecteerd worden om een duurzame en betrouwbare stroomvoorziening te verzekeren”, weet Peter Poelmans, account manager Industrie bij Rittal.

“Met deze veelzijdige maar robuuste oplossing zorgt Electro Devosco ervoor dat Vandemoortele op een veilige en efficiënte manier hun elektrificatie kan voortzetten, met een systeem dat ontworpen is om mee te groeien met hun ambities.”

"We kozen voor Rittal omdat we vinden dat zij het meest betrouwbare en kwalitatieve productportfolio op de markt hebben", legt Olivier Devos, zaakvoerder van Electro Devosco, uit.

"Het VX25 Ri4Power-systeem is namelijk cruciaal voor de integriteit van de hele installatie. Een klein defect hier kan al leiden tot ernstige complicaties, met in het ergste geval oververhitting en brand als gevolg."

Configuratie 
Naast de levering van het stroomverdelingssysteem stond Rittal ook in voor de configuratie van het vermogensbord van 2.000 ampère. Hiervoor leverde Rittal een checklist aan die zorgvuldig in te vullen was door Electro Devosco. Op basis daarvan kon Rittal vervolgens alle nodige componenten en dimensies selecteren.

“Deze manier van werken is bijzonder gestroomlijnd”, vertelt Peter Poelmans. “We verliezen geen tijd met offertes en kunnen het totaalplaatje meteen piekfijn afstemmen op de unieke specificaties van de installatie. Wij zorgden voor de configuratie en Electro Devosco kon vervolgens meteen aan de slag met de eigenlijke opbouw van het systeem.”

Advies en begeleiding 
De bouw en installatie van dit laagspanningsproject bij Vandemoortele was het eerste project voor Electro Devosco van dergelijke technische complexiteit en de eerste ervaring met een distributiebord van deze grootteorde.

Electro Devosco kreeg van Filip Raman, Product Manager bij Rittal, een opleiding omtrent laagspanningsvermogensborden in het algemeen en het VX25 Ri4Power-stroomverdelingssysteem in het bijzonder.

In deze training werd onder meer dieper ingegaan op de wetgeving en belangrijke technische specificaties rond bijvoorbeeld kortsluitvastheid en temperatuurstijgingen die impact hebben op de betrouwbaarheid en goede werking.

Devos: “Dit project was alleen realiseerbaar dankzij de begeleiding van Rittal. De ervaring en kennis die we met dit project hebben opgedaan, zullen ongetwijfeld van onschatbare waarde zijn voor Electro Devosco en openen nieuwe deuren voor andere grootschalige projecten met grote vermogensborden. We hopen dit soort oplossingen dan ook vaker te implementeren in de toekomst.”

www.rittal.com/be-nl/