Belgische software op internationale beursvloer

Dertien jaar geleden beschreef Marc Andreessen in een essay hoe software de wereld aan het oppeuzelen was. Dat kan zeker ook over deze editie van de Hannover Messe gezegd worden. En niet alleen omdat de grote techboys present tekenden.

Trefwoorden: #automatisering, #Hannover Messe, #innovatie, #vakbeurs

Lees verder

Beursnieuws

( Foto: Hannover Messe )

ENGINEERINGNET.BE - Maar ook bij traditionele automatiseringsspecialisten was software ‘the talk of the town’.

De persconferentie van Siemens? Helemaal in het teken van generative AI. Opvallend ook onder de Belgische exposanten heel wat jong softwaregeweld dat de eigen landsgrenzen al lang ontgroeid is. Ons land zou zomaar de Silicon Valley van Europa kunnen worden.

AMR voor pick-and-place
Zeal Robotics, opgericht in januari 2022, bouwt de volgende generatie AMR’s voor pick-and-place taken in het magazijn. “Waar de gebruiker vroeger zijn weg moest vinden door het magazijn om alles te verzamelen, doet de robot dat nu voor hem. We willen hen ontlasten en het werk gewoon leuker maken door een uitstekende HMI”, vertelt Joao Martins die samen met Yasim Coene en Sven De Craeme aan de wieg van het bedrijf stond.

Ze zijn aan hun tweede prototype toe dat onder andere met de steun van Marc Coucke (Comate Ventures) gebouwd kon worden. Hoe goed de AMR er ook uitziet, de differentiator zit diep vanbinnen, de software. “We hebben er hard aan gewerkt om een hoge snelheid mogelijk te maken, ook wanneer hij door smalle gangen navigeert.” Ze zijn klaar om vanaf het derde kwartaal de Europese markt te veroveren. “De Hannover Messe is ons eerste event. We hebben al vragen gekregen over hoeveel dat moet kosten, dus we voelen interesse.”

Driélle Müller da Silva, ICS:  “We zorgen voor een proof of concept, het afstellen van de receptuur en de toepassing op een bestaande machine of zelfs de ontwikkeling van een nieuwe. " (© VC)

Virtuele coatings
Maatwerk in coatings, dat is wat ICS, een spin-off van de Universiteit van Namen, wil afleveren. In samenspraak met de klant worden de eigenschappen gemoduleerd: antislijtage, antibacterieel of zelfs gewoon decoratief. Onderzoeker Driélle Müller da Silva: “We zorgen voor een proof of concept, het afstellen van de receptuur en de toepassing op een bestaande machine of zelfs de ontwikkeling van een nieuwe. Welke uitdagingen ze ook hebben, we vinden er een oplossing voor.”

Voor PVD (physical vapor deposition) kan de gebruiker zelf aan de slag met de UNAMUR Virtual Coater simulatiesoftware om tot de juiste coating te komen. Dat doen 700 gebruikers wereldwijd al. “Bij andere toepassingen komen daar te veel parameters bij kijken. De software is er wel, maar die wordt intern gebruikt door onze specialisten om te simuleren hoe de coating er idealiter vanbinnen uitziet voor een specifieke klant, voor een specifiek project.” ICS, opgericht in 2017 telt vandaag vijf medewerkers. Dit jaar willen ze volledig op eigen benen staan: ze verhuizen naar een eigen locatie. Het personeelsbestand mag verdubbelen. “Om de software verder te ontwikkelen maar ook om de markt op te gaan.”

AI voor iedereen
42 miljoen dollar, zoveel fondsen haalde het Gentse Robovision begin dit jaar binnen om zijn technologie verder op te schalen. Dat zal onder meer aangewend worden om een kantoor in de Verenigde Staten te openen, want het Robovision AI platform lijkt helemaal klaar om de wereld te veroveren. Maar eerst de Hannover Messe dus. VP Platform Sales Europe Roald Leijnen: “Door AI toegankelijk te maken voor diverse toepassingen. Met ons platform kunnen bedrijven heel makkelijk beelden verzamelen, labelen, trainen, testen en toepassen. Zonder diep in de code te moeten duiken, zonder een leger data-analisten in huis te halen.”

Roald Leijnen, Robovision: “Wij maken AI toegankelijk voor diverse toepassingen. Met ons platform kunnen bedrijven heel makkelijk beelden verzamelen, labelen, trainen, testen en toepassen. (© VC)

Robovision telt al meer dan 1.000 implementaties wereldwijd. Scoren deed ze in eerste instantie in landbouwtechnologie. “Een plantje in bijvoorbeeld Canada ziet er nooit helemaal hetzelfde uit als hier. In die sector zochten ze echt naar een gebruiksvriendelijke oplossing om snel en efficiënt modellen te kunnen hertrainen op basis van beelden. Met ons platform is dat geen kwestie van weken, maar van minuten. Sommige klanten vinden het sneller om een model te hertrainen, in plaats van het op te zoeken in de database”, lacht hij. Robovision lonkt nu verder naar de halfgeleiderindustrie. “Gebruiksvriendelijkheid zal voorop blijven staan in alles wat we doen, maar we geloven in onze technologie, dat ze voor nog meer toepassingen kan dienen. We blijven ook nieuwe features toevoegen, vaak open source: andere cameratypes, 3D-modellen en -algoritmes …” Robovision mikt daarbij uitdrukkelijk op machinebouwers. “Onze software integreren, daar zit het potentieel.”

Data democratiseren
Het zaadje van Factry werd geplant in een blog van stichter Jeroen Coussement. “Geef iedereen toegang tot de data. Dan kan je processen ook effectief beter maken: energie-efficiënter, kwalitatiever, in one time right … Dat was het uitgangspunt toen (in 2016) en dat is het nog steeds in alles wat we doen”, aldus Business Development Director Frederik Van Leeckwyck. Dat de formule van Factry aanslaat, intussen in meer dan 30 landen, heeft volgens Van Leeckwyck te maken met het feit dat veel bedrijven los willen uit het keurslijf van klassieke automatiseringsspecialisten.

“Heb je de hardware, dan hang je ook vast aan de software en moet je bovendien al een expert zijn om met die data aan de slag te gaan of per gebruiker gaan betalen. Neen, iedereen is expert in zijn eigen taak en moet de data ter beschikking krijgen om die zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Technologisch doen wij eigenlijk niks baanbrekends, we halen data uit de bestaande lagen. Maar hoe we dat doen en hoe we die open stellen voor iedereen met gestandaardiseerde software (Factry Historian en FactryOS) maakt het verschil. Het is altijd dezelfde software, maar in functie van de toepassing en de gebruiker verschilt het dashboard en de rapportering.”

Hier komt voorlopig geen artificiële intelligentie aan te pas. “Onze data kan wel die AI-algoritmes voeden door de openheid die we nastreven.” Maar op de Hannover Messe prijkte wel een nieuw prototype met generative AI. “Om de eigen data te bevragen. Het water eens testen. AI kan een geweldige tool zijn als je het goed gebruikt en het betrouwbaar krijgt”, zegt Van Leeckwyck daarover.

Frederik Van Leeckwyck , Factry: “Geef iedereen toegang tot de data. Dan kan je processen ook effectief beter maken: energie-efficiënter, kwalitatiever, in one time right … ”.   (© VC)

Digitale werkinstructies
Wie zich de Gentse tongval voor de geest kan halen, weet meteen waar het bedrijf vandaan komt en waar het voor staat. Azumuta helpt bedrijven om werkinstructies te digitaliseren. “Onze focus ligt op de connected worker. Vooral in discrete manufacturing: we loodsen operatoren doorheen complexe processen rond kwaliteitscontrole, engineering, assemblage …”. Aan het woord is Brent Lageirse, Sales Executive. Drie jaar geleden betraden 
ze voor het eerst de arena van de Hannover Messe op de gemeenschappelijke stand van het FIT. Dit jaar hadden ze een eigen plekje, met zicht op Microsoft.

Een nadeel om in dezelfde hal te moeten opboksen tegen de grote jongens? “Een voordeel, want ze brengen heel veel bezoekers op de been. We hebben geprobeerd om onze stand zodanig aantrekkelijk op te bouwen dat ze bij het passeren toch even goed kijken.” De hardware springt in het oog, maar de software is key. “We werken volledig hardware-agnostisch. Door onze hub heel open op te bouwen, kunnen we makkelijk connecteren met hardware, maar laten we ons evengoed integreren met andere softwarepakketten. Dat is ook nodig vandaag.” De boodschap voor de komende jaren: blijven groeien, blijven schalen.

Hermes Award
Dit jaar ging Schunk met de felbegeerde Hermes Award aan de haal voor zijn 2D-grijperkit. Een AI-gebaseerd product, of wat had u gedacht. Het helpt gebruikers om op een heel laagdrempelige manier visietechnologie te integreren in toepassingen, vanuit de ervaring van Schunk in grijpen. Het innovatieve karakter ligt in de generieke, AI-gebaseerde modellering van componentvarianten en de overdracht naar een kleinere trainingsdataset, waardoor de leertijden voor herkenning korter worden.

Zelfs onder veranderende licht-, kleur- of achtergrondomstandigheden zorgt de intuïtieve gebruikersinterface voor een betrouwbare picking en handling van willekeurig gerangschikte en niet-gepositioneerde onderdelen van een toevoerband, tray of voorbereidingstafel. Hierdoor kunnen repetitieve sorteer- of logistieke taken geautomatiseerd worden met weinig kosten.

Lasverkleuringen verwijderen zonder chemie
De klok slaat uiteraard meer dan alleen maar software in België. Bij Phibo Industries, specialist in oppervlaktebehandeling, hebben ze met Sublimotion-process® een mechanisch proces ontwikkeld en gepatenteerd voor rvs. “We gaan het materiaal reinigen en herconditioneren op microscopisch niveau door er water met een suspensie op te projecteren”, legt managing director Pieter Haers uit. Het resultaat is dat lasverkleuringen, contaminaties door vetten en oliën als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar dat het materiaal ook minder gevoelig wordt voor aanhechting. Iets waar ze in farma, food & beverage en de elektronica-industrie wel oren naar hebben.

Er schuilt meer dan tien jaar ontwikkeling in het proces dat op de Hannover Messe voorgesteld werd. “Het gaat immers niet alleen om de ontwikkeling. Je moet de resultaten die je ermee haalt ook wettelijk onderbouwen. Dat zijn trajecten van jaren.” Het leverde begin dit jaar ook een validatie door ASML op. “Door de zuiverheid en de precisie. We zijn echt een duurzaam alternatief, want er komen geen chemicaliën vrij en je hoeft geen coatings toe te voegen die toch weer slijten. De veranderingen gebeuren binnenin het materiaal. Dat brengt veel voordelen gecombineerd in één proces.” De ontwikkeling gebeurde volledig in eigen huis en met eigen middelen.