‘Virtual Battery Project’ van Nyrstar wint Febeliec Energy Award 2024

Welke technologie kan een oplossing bieden voor de energie uitdagingen waar de Belgische industrie mee te kampen heeft? Dat is de vraag waar de jury van de Febeliec Energy Award zich voor de negende keer over gebogen heeft.

Trefwoorden: #award, #batterij, #energie, #Febeliec, #Nyrstar, #project, #transitie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Febeliec )

ENGINEERINGNET.BE - Met de uitreiking van de Febeliec Energy Award wil Febeliec, de vereniging van industriële energie- gebruikers, een brug slaan tussen industrie en ondernemerschap.

Om de huidige energie uitdagingen aan te pakken, moet innovatief - out-of-the box - denken aangemoedigd worden. Met de organisatie van de Febeliec Energy Award wil men creativiteit en innovatie rond de energieproblematiek stimuleren.

Luc Sterckx, voorzitter Febeliec: “Nyrstar werd als winnaar aangeduid, omdat de snelle toepasbaarheid van hun project dat de doorslag heeft gegeven. Hun Virtual Battery Project biedt veel potentieel, ook voor andere industrieën die al geëlektrificeerd zijn of in de nabije toekomst moeten elektrificeren.”

Dankzij dit project, een investering geschat op meer dan 100 miljoen euro, verbetert Nyrstar zijn volledig geëlektrificeerde productieproces door een overcapaciteit van 32% te creëren in elektrolyse. Dit maakt een flexibele zinkproductie mogelijk, afgestemd op de beschikbaarheid van groene energie.

Deze innovatieve aanpak houdt niet alleen de jaarlijkse productiecapaciteit op peil, maar helpt ook om de energienetten in evenwicht te houden en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waardoor mogelijk 200 kiloton aan indirecte CO2-emissies wordt vermeden.

De andere finalisten waren Bloom Energy & Poseidon Energy met hun gezamenlijke kandidatuur, die twee grote uitdagingen in België aan:pakt decarbonisatie en congestie van het net tijdens de energietransitie. En de onderzoeksgroep EELab/Lemcko van de UGent met onderzoek naar gelijkstroom (DC) laagspanningsdistributienetten.

Dit waren de leden van de jury: 
Wouter De Geest, voorzitter van de jury, voorzitter VOKA - André Bouffioux, CEO Teconex, ex-CEO Siemens Belgium-Luxembourg - Daniel Dobbeni, President KIC InnoEnergy Benelux, ex-CEO Elia - Damien Ernst, Professor UCLiège - Dirk Fransaer, Gedelegeerd Bestuurder VITO - Daan Killemaes, Chief Economist Trends - Christiane Malcorps, ex-Solvay Country Manager Belgium & Global Facility Manager - Luc Sterckx, voorzitter Febeliec - Nancy Vercammen, Algemeen Directeur ie-net