Primeur: biologisch afbreekbare hars met vormgeheugen voor 3D-(bio)printen

Bio Inx, bedrijf in bioinkt-technologieën, lanceert een biologisch afbreekbare hars met vormgeheugen eigenschappen. Dit innovatieve materiaal kan na 3D-printen vervormd worden naar een tijdelijke vorm en keert terug naar zijn oorspronkelijk geprinte vorm.

Trefwoorden: #3D, #afbreekbaar, #biologisch, #geheugen, #hars, #printen, #vorm

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bio Inx )

ENGINEERINGNET.BE - De hars is specifiek ontwikkeld voor digitaal lichtprojectie (DLP) gebaseerd 3D-(bio)printen.

Dit materiaal is een wereldprimeur, gezien de hars niet alleen over vormgeheugen eigenschappen beschikt maar ook biologisch afbreekbaar en biocompatibel is (volgens ISO 10993-5 normen). Dit betekent dat de hars na 3D-printen geschikt is om cellen op te kweken.

Het materiaal is polyestergebaseerd, waardoor het biologisch afbreekbaar is. Bovendien beschikt het over vormgeheugen eigenschappen bij 37°C.

Hierdoor kan een complexe vorm (met resoluties tot 100 µm) geprint worden, na verwarming kan deze vervormd worden (bijvoorbeeld samengedrukt), waarna deze vorm gefixeerd kan worden door afkoelen onder lichaamstemperatuur.

Na heropwarming zal de oorspronkelijke complexe vorm opnieuw bekomen worden. Dit opent de weg naar 4D-(bio)printing waarbij de vierde dimensie tijd is na het 3D-printen.

Gezien de biocompatibiliteit van het materiaal, is dit geschikt om cellen op te kweken na printen. Bovendien zorgt de biologische afbreekbaarheid van het materiaal ervoor dat de cellen na verloop van tijd de 3D-geprinte constructie volledig kunnen vervangen door hun eigen extracellulaire matrix.

Zo kan de hars gebruikt worden in het veld van biofabricatie of het 3D-printen van cellen en weefsels voor toepassingen in regeneratieve geneeskunde. Het vormgeheugen, opent bovendien nieuwe deuren voor biomedische toepassingen.

Zo zou dit materiaal bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden in combinatie met minimaal invasieve chirurgie, waarbij een samengevouwen structuur via een kleine opening in het lichaam gebracht kan worden. Na aanraking met de lichaamstemperatuur zal deze zich ontvouwen tot de oorspronkelijke complexe vorm.