Biobased bouwen: wat is er mogelijk?

De Nederlandse Wageningen University & Research en TU Delft onderzoeken de haalbaarheid van bouwen met hout en vezels, waaruit blijkt dat hoger bouwen dan 60 meter weinig zinvol is en voor grootschalige overstap veel meer bossen nodig zijn.

Trefwoorden: #biobased, #bouwen, #circulair

Lees verder

research

( Foto: sandsua - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Bouwen met materialen gemaakt uit biomassa, zoals hout en vezels, kan de huidige CO2-uitstoot van de bouwsector flink terugdringen.

Projectmanager biobased economy Arjen van Kampen en zijn collega’s in Wageningen onderzoeken nu met bouwpartijen en kennisinstellingen, zoals TU Delft, de haalbaarheid hiervan.

Van Kampen: "Met hout kun je op twee manieren een gebouw maken. Je kunt zaaghout kruiselings verlijmen tot een soort houtblokken waarmee je direct een wand, vloer of gevel kunt vormen. Dat is een sterke constructie, maar vergt veel hout. Een andere optie is een houten skelet bouwen en opvullen met geperste platen en isolatiemateriaal van houtsnippers of vezelgewassen, zoals hennep, vlas en Miscanthus. Dit geeft stevigheid en gebruikt alleen hout waar het echt nodig is.”

“Bij hoogbouw gebruiken architecten een grote betonnen kolom in het midden van het gebouw waar alle verdiepingsvloeren op rusten. Samen met TU Delft hebben we onderzocht of die betonnen kolom is te vervangen door hout. Hout is minder stevig dan beton, dus moet zo’n houten kolom dikker zijn. Hoe hoger het gebouw, hoe dikker de kolom, en dat neemt exponentieel toe. Een gebouw met vijf verdiepingen vereist, volgens onze berekeningen, hout van circa 250 bomen."

"Bij gebouwen hoger dan 60 meter, is biobased bouwen eigenlijk niet meer rendabel vanwege de enorme hoeveelheid hout die nodig is. Wel kunnen architecten een hybride aanpak gebruiken waarbij ze hout, beton of staal gebruiken.”

“Het is belangrijk om efficiënt met biogrondstoffen om te gaan en te investeren in eigen productie. De vezelteelt krijgt nu extra aandacht, omdat deze gewassen goed passen in het beleid om landbouwemissies te verminderen. Restmaterialen, zoals zaagsel, snoeihout en gras, zijn al ruimschoots voorhanden om te verwerken tot isolatie- en plaatmateriaal.”

“Om voldoende hout te groeien voor biobased nieuwbouw in Nederland, is minimaal 250.000 hectare extra bos nodig, bovenop de 364.000 hectare die er nu zijn. Die plannen zijn er echter niet. Het is ook niet eenvoudig in te passen in ons dichtbevolkte en intensief gebruikte land."

"Ook groeien bomen langzaam, wat betekent dat ze pas over zestig jaar groot genoeg zijn om te beginnen met oogsten. Maar ik zie zulke bossen als een cadeau aan de generaties na ons."