UGent-onderzoekers ontwikkelen snelste SWIR-lichtsensor ter wereld

De onderzoekers ontwikkelden met behulp van kwantumdots een lichtsensor die al binnen 4 nanoseconden reageert. Kwantumdots zijn superkleine kristalletjes, die goedkoop te produceren zijn. Dit zijn momenteel ook de snelste SWIR-lichtsensoren ter wereld.

Trefwoorden: #kwantumdots, #licht, #onderzoeker, #sensor, #SWIR, #UGent

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Technologieën, zelfrijdende auto’s, gezichtsherkenning, omgevingsbewaking, …, zijn bijna niet meer wegdenken uit onze maatschappij.

Deze technologieën steunen allemaal op het ultrasnel herkennen van objecten. Daarvoor gebruiken ze lichtsensoren. Net zoals wij met onze ogen objecten herkennen doordat er licht op valt, detecteren lichtsensoren licht en berekenen ze op basis daarvan wat er te ‘zien’ is.

Lichtsensoren werken echter minder goed in slechte omstandigheden, bijvoorbeeld in een stoffige omgeving of bij mistig weer.

Wetenschappers ontwikkelden daarom lichtsensoren die niet met ‘gewoon’ licht werken zoals wij het kennen, maar wel met SWIR-licht (short wave infra-red). SWIR-lichtsensoren kunnen ook bij slecht weer verre objecten herkennen.

De bestaande SWIR-lichtsensoren waren echter moeilijk te maken en daardoor zeer duur. UGent-onderzoekers zijn er nu in geslaagd betere én goedkopere lichtsensoren te ontwikkelen.

Ze gebruikten hiervoor kwantumdots (superkleine kristalletjes), waardoor deze innovatieve lichtsensoren licht extreem snel (al binnen 4 nanoseconden) kunnen detecteren.

In de toekomst hopen de onderzoekers lichtsensoren te ontwikkelen die al binnen één nanoseconde reageren.