Eerste projecten van Limburgs subsidiefonds goedgekeurd

POM Limburg en de Provincie Limburg lanceerden eerder een subsidiefonds van 550.000 euro, dat zich richt op de ontwikkeling van concrete toepassingen met Extended Reality (XR)-technologieën, die een katalysator voor duurzame economische groei kunnen zijn.

Trefwoorden: #augmented reality, #extended reality, #Limburg, #POM, #project, #subdisie, #virtual reality

Lees verder

Nieuws

( Foto: attapornfoto - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Extended reality (XR) laat toe om producten en processen beter te visualiseren met eender welke informatie of instructies die relevant zijn voor de bedrijven.

Door deze extra visualisatie kunnen heel wat extra kosten en vertragingen vermeden worden, en door zijn hoge aanpasbaarheidsgraad is de technologie zeer breed inzetbaar.

Ondanks het potentieel van XR maakt momenteel amper 1 op de 100 Limburgse bedrijven gebruik van deze technologieën, vanwege de hoge investeringskosten en een gebrek aan directe toepassingen in de bedrijfsvoering.

Via dit fonds kunnen bedrijven aanspraak maken op een subsidie van 50.000 euro om in samenwerking met een Limburgse kennisinstelling XR-projecten te ontwikkelen en in hun bedrijfsprocessen te integreren.

Vijf Limburgse projecten zullen zich nu richten op een XR-vraagstuk dat inspeelt op specifieke uitdagingen. Zij krijgen samen 235.000 euro om met UHasselt en Hogeschool PXL een XR-oplossing te ontwikkelen en te implementeren op de werkvloer.

Dit zijn de 5 goedgekeurde projecten:
 

  1. XR Talentbrug: AlterEyes richt zich samen met Hogeschool PXL op het ontwikkelen van een XR-gebaseerde screeningstool die traditionele methoden voor competentiescreening zal aanvullen en optimaliseren. Deze tool maakt gebruik van mixed reality om gesimuleerde veilige werkomgevingen te creëren waarin kandidaten hun capaciteiten kunnen demonstreren.
     
  2. XR Lighting: Dynamic Lighting simulation in Room-Scale Augmented Reality: Lednlux start een baanbrekend project dat een revolutie voor de manier waarop we verlichting ontwerpen en ervaren moet zijn. In samenwerking met de XR-specialist Toster en EDM, het onderzoekscentrum van UHasselt, benutten ze de kracht van Augmented Reality (AR).
     
  3. Hybrid Virtual Twin voor seriële robot: Rovixus en UHasselt-EDM werken samen aan een baanbrekend project om de manier waarop industriële robots worden geprogrammeerd en aangestuurd fundamenteel te verbeteren. Hiervoor wordt een Hybrid Virtual Twin ontwikkeld.
     
  4. AR Dashboards voor operationele teams: The Data Forest ontwikkelt, in samenwerking met de Universiteit Hasselt, innovatieve actiegerichte Augmented Reality (AR)-dashboards om productieomgevingen naar een hoger niveau te tillen.
     
  5. CleanAR: innovatieve schoonmaak van cleanrooms via AR:  EAZER Maintenance (onderhoud en cleaningdiensten) en ABN Cleanroom Technology (cleanroomoplossingen) werken met de Universiteit Hasselt aan een innovatieve oplossing voor het gedetailleerd reinigen van cleanrooms. Door middel van Augmented Reality (AR) zullen reinigingsprocessen van cleanrooms via visuele, interactieve instructies en real-time begeleiding een pak efficiënter kunnen verlopen.