• 29/06/2012

Nieuwe inzichten in denitrificatie moeten leiden tot betere waterkwaliteit

Bevindingen uit project 'PLONS' helpen de variatie in denitrificatie beter te begrijpen en vergroten onze kennis over het verwijderen van stikstof uit waterlichamen.

Trefwoorden: #beken, #denitrificatie, #sloten, #waterplanten, #waterschappen, #waterzuivering

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL -- Dr. Annelies Veraart verwierf nieuwe inzichten inzake denitrificatie in sloten, beken en ondiepe meren.

Het Nederlandse oppervlaktewater wordt sterk belast met stikstof. Dit is afkomstig uit de landbouw, maar ook van industrie, verkeer en huishoudens. Door het teveel aan stikstof verslechtert de waterkwaliteit. In ondiepe meren leidt dit bijvoorbeeld tot overmatige algengroei (eutrofiëring) met zuurstofloosheid en vissterfte tot gevolg.

Er is een natuurlijk proces dat die overmaat aan stikstof enigszins kan remediëren: denitrificatie. Dat is de omzetting van de stikstofverbinding nitraat naar stikstofgas. Het is een natuurlijk proces dat stikstof uit oppervlaktewater verwijdert.

Uit Veraart’s onderzoek komt naar voren dat de hoeveelheid denitrificatie sterk varieert binnen en tussen sloten, beken en ondiepe meren. Sloten in landbouwgebied bijvoorbeeld kunnen denitrificatie ‘hotspots’ zijn, waar een aanzienlijk deel van het binnenkomende nitraat uit het water verwijderd wordt.

De omgevingstemperatuur en de aanwezigheid van waterplanten zijn factoren die denitrificatie sterk beïnvloeden. Ze spelen echter pas een rol als aan de basisvoorwaarden van denitrificatie is voldaan, te weten aanwezigheid van genoeg nitraat en makkelijk afbreekbaar organisch materiaal.

De bevindingen uit het onderzoek helpen de variatie in denitrificatie beter te begrijpen en vergroten onze kennis over het verwijderen van stikstof uit waterlichamen. Waterschappen kunnen hiervan gebruik maken bij het beheer van hun oppervlaktewateren.

Meer informatie over het project, dat de passende naam ‘PLONS’ kreeg, is te vinden op www.plons.wur.nl.


(foto PLONS)