• 04/07/2012
  • |     BB

Prestigieus CERN-mandaat voor VUB Prof. Dr. Jorgen D’Hondt

Belg Prof. Dr. Jorgen D'Hondt aangesteld als Secretaris van de Raad van Bestuur van internationale CERN-project.

Trefwoorden: #cern, #deeltjesversneller, #fysica, #Jorgen D’Hondt, #onderzoek, #research, #vub

Lees verder

research

( Foto: VUB, Jorgen D’Hondt )

ENGINEERINGNET.BE -- De Large Hadron Collider of deeltjesversneller te CERN is operationeel sinds 2009, na 15 jaar voorbereiding. In de deeltjesversneller worden protonen, maar ook zware ionen, versneld tot hoge energieën die men daarna frontaal laat botsen.

In deze hoge-energiebotsingen bestudeert de IIHE-onderzoeksgroep de fundamentele interacties tussen elementaire bouwstenen van het universum.

Binnen het project is de Raad van Bestuur is het hoogste beslissingsorgaan. Ze maakt de internationale samenwerking tussen alle deelnemende universiteiten mogelijk, definieert de structuren voor wetenschappelijke samenwerking en vergadert op regelmatige basis om de resultaten van het experiment te bespreken.

De organisatie van deze Raad is bijgevolg een belangrijke uitdaging en cruciaal voor het slagen van de experimenten.

De aanstelling van Prof. Dr. Jorgen D'Hondt als Secretaris van de Raad is dan ook een erkenning van de sterke inbreng van het IIHE in de grootse zoektocht naar de fundamenten van ons heelal, stelt VUB in een persbericht.


ACHTERGROND
Het Standaard Model van de deeltjesfysica is de huidige theorie die onze bevindingen beschrijft. Hoewel de experimenten van de laatste decennia de juistheid van het model bevestigen, vertoont het een aantal hiaten. Zo is er bijvoorbeeld nog geen bevestigde verklaring van hoe de elementaire deeltjes in het model een massa krijgen. Verder is er geen verklaring binnen het model voor de geobserveerde donkere materie in het universum. Met de hoogenergetische protonbotsingen hoopt men een antwoord te vinden op deze vragen en tegelijk inzichten te verwerven in fenomenen die het huidige Standaard Model uitbreiden.

Om deze studies mogelijk te maken is niet alleen een brede waaier van expertise nodig. Ook een doorgedreven internationale samenwerking is onmisbaar om de experimentele infrastructuur op te bouwen.

De Compact Muon Solenoid (CMS) detector van het CERN is een van de twee algemene deeltjesdetectoren die voor dit onderzoek de enorme hoeveelheid vrijgekomen deeltjes opmeten na elke protonbotsing. De gigantische detector is cilindervormig, met een lengte van ongeveer 21 meter en een diameter van ongeveer 15 meter. Zelf ontworpen technologieën zijn aangewend om met verschillende types detectoren alle eigenschappen van de deeltjesbotsing op te meten. Ook voor de analyse van deze gegevens moeten innovatieve methoden en technieken aangewend worden om de onderzoeksmissie te realiseren.