• 29/08/2012

Smaak hangt af van temperatuur

30 % van de mensen heeft gebieden op de tong die warm of koud an sich ‘smaken,’ dus ook als er géén voedsel aanwezig is.

Trefwoorden: #smaak, #temperatuur

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers toonden aan dat voedsel anders maakt naargelang zijn temperatuur. Die vaststelling volgt uit testen met 74 proefpersonen. Ze kregen zoete, bittere, zure en astringente (wrange) oplossingen te drinken bij 5°C en 35°C. Vervolgens kregen deze mensen de vraag te melden in hoeverre zij de smaken intens vonden.

De resultaten toonden aan dat veranderingen in de temperaturen van levensmiddelen een effect hadden op de intensiteit van zure, bittere en wrange smaken, maar niet op de zoete.

Wrangheid werd intenser wanneer de oplossing warmer was, terwijl die smaak ook langer aanhield als de oplossing warm was. Bitterheid bleek dan weer intenser bij koude; het smaakprofiel nam in dat geval evenwel sneller af. Zuurte was intenser, en die smaak bleek langer behouden als de oplossing warm was.

De gewaarwording van een zoete smaak, tenslotte, bleek niet te verschillen bij warmte of koude. Wat in dat geval wel opviel, was dat bij de koude oplossing de maximale smaakintensiteit later voorviel.

Tenslotte stelden de vorsers, heel verrassend, vast dat 30 % van de mensen gebieden op de tong heeft die warm of koud an sich ‘smaken,’ dus ook als er géén voedsel aanwezig is. Het blijkt dat het ook de mensen zijn die de smaak van levensmiddelen intenser te ervaren dan anderen.


(KV) (Brock University, Canada) (foto wikipedia)