• 18/09/2012
  • |     BB

Doel 3: FANC vraagt vier universiteitsprofessoren om advies

Nucleaire waakhond FANC stelt vier universiteitsprofessoren aan gespecialiseerd in materiaalsterkte van reactorkuipen.

Trefwoorden: #doel 3, #electrabel, #fanc, #kerncentrale, #vinçotte

Lees verder

Nieuws

( Foto: Idaho National Laboratory, reactorkern )

ENGINEERINGNET.BE -- De Wetenschappelijk Raad van het FANC heeft vier professoren aangesteld die advies zullen verlenen over de impact van de barstjes in het reactorvat van Doel 3. Dat staat te lezen op de website van FANC.

Zoals gemeld, is er intussen een internationale groep van experten die een 'onafhankelijke technische analyse zal maken van het dossier van het reactorvat van Doel 3'. Deze groep van deskundigen staat onder leiding van Prof. Pierre-Étienne Labeau van ULB.

De vier behoren niet tot die groep, maar zijn aangezocht door de Wetenschappelijke Raad van het FANC om aanvullend advies te verlenen.

Hun bevindingen zullen, samen met de rapporten van AIB Vinçotte, Electrabel en BEL V, meegenomen worden in de eindbeslissing om de kerncentrale(s) al dan niet weer op te starten.

Het gaat om universitaire wetenschappers gespecialiseerd in de integriteit van de reactorvaten onder druk: Prof. Rudi Denys van UGent, Prof. Ludovic Noels van Ulg, Prof. Thomas Pardoen van UCL en Prof. Dirk Vandepitte van KUL.

FANC: 'Deze deskundigen zullen de Wetenschappelijke Raad ondersteunen door hen een kwaliteitsadvies te verstrekken m.b.t. de mogelijkheid van een toekomstige uitbating van de reactoren'.