• 20/09/2012
  • |     BB

FANC over het te lage grondwaterpeil van Tihange 2

Het FANC licht de maatregelen toe die genomen zijn om het te lage grondwaterpeil van Tihange 2 te compenseren.

Trefwoorden: #fanc, #radioactief, #tihange, #veiligheid, #waterpeil tihange

Lees verder

Techniek

( Foto: Electrabel, © Alain Pierot )

ENGINEERINGNET.BE -- Op 14 september maakte nucleaire waakhond FANC melding van een anomalie van niveau 1 in de kerncentrale Tihange 2.

Bij periodieke controles was namelijk vastgesteld dat de capaciteit van de grondwaterlaag – die moet dienst doen als noodwaterbron - niet meer gegarandeerd kan worden zoals door de voorschriften bepaald wordt.

Het controleorgaan komt nu met een precisering en stelt dat 'een mogelijke oorzaak de dagelijkse overconsumptie van het water kan zijn.'

Deze grondwaterlaag wordt door Electrabel gebruikt als watervoorziening voor diverse operationele toepassingen van de centrale, zoals bijvoorbeeld voor het gedemineraliseerd water en het suppletiewater voor de brandbluswaterkring.

Om het probleem op te lossen heeft Electrabel, zo meldt het FANC op zijn website, 'maatregelen getroffen om het gebruik van het water van deze grondwaterlaag te beperken en om de prestaties van de putpompen van Tihange 2 te verhogen door ze te vervangen door pompen met een lager aanzuigniveau.'

Daarnaast wordt werk gemaakt van de herbevoorrading van de putten van de grondwaterlaag van Tihange 2 vanuit de putten van Tihange 3.

Er zijn verschillende redundante koudebronnen zijn beschikbaar op de site van Tihange, preciseert het FANC: 'Naast de normale aanvoer van het Maaswater kan er gebruik worden gemaakt van de diepe watervang uit de Maas en de waterputten naar de grondwaterlaag.'

'De criteria die in het kader van de weerstandstests gevraagd werden, werden geverifieerd. De laatste metingen tonen daarenboven aan dat de autonomie van de putten voldoende is om flexibele verbindingen aan te leggen voor de herbevoorrading van de putten van Tihange 2 vanuit deze van Tihange 3'.


NUTTIGE LINK
Voor wie niet vertrouwd is met de risiconiveaus van de internationale INES-schaal raden wij volgend artikel aan:
De nucleaire INES-schaal: hoe werkt dat?