• 26/09/2012
  • |     BB

Welke technieken schakelt Electrabel in voor studie van barstjes?

Nucleair engineeringbedrijf Areva voert mechanische testen uit op stoomgenerator met gelijkaardige barstjes als reactorvaten van Doel en Tihange.

Trefwoorden: #areva, #doel, #electrabel, #gdfsuez, #oak ridge, #tihange, #tractebel

Lees verder

Techniek

( Foto: Oak Ridge National Laboratory )

ENGINEERINGNET.BE -- Een hele rits nationale en internationale nucleaire experts buigt zich momenteel over de gevolgen van de belletjes in Doel 3 en Tihange 2 op de veiligheid van de operationele werking van de centrales.

Van zijn kant laat Electrabel op zijn website weten opdracht gegeven te hebben aan een aantal gerenommeerde metaalkundigen om het probleem gelijktijdig van diverse zijden te bestuderen.

Zo voert het Belgische Tractebel Engineering (ook onderdeel van de GDFSUEZ-groep) samen met ingenieurs van het Franse nucleaire Areva-concern een reeks deterministische berekeningen uit.

Dit gaat over de bepaling van de kritische grootte van een geïsoleerde fout, criterium voor de groepering van nabije fouten, verificatie dat de fout niet groter wordt.

Parallel kreeg het wereldvermaarde Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory de opdracht de probleemstelling probabilistisch te benaderen.

Die organisatie legt zich toe op berekeningen van de kans dat de fout groter wordt, berekeningen op basis van de reële geometrie van de fouten die in het reactorvat zijn ontdekt, en simulatie in verschillende uitbatingsomstandigheden en als gevolg van thermische schokken.

Voor de rechtvaardiging van de mechanische kenmerken – zoals weerstand aan thermische schokken, taaiheid, elasticiteitsgrens - wordt een beroep gedaan op Areva, meer bepaald voor testen op een stoomgenerator die ook de in Doel 3 en Tihange 2 aangetroffen ‘fouten als gevolg van waterstof' vertoont.

Areva zal naar verluidt destructieve en niet-destructieve testen uitvoeren om de huidige mechanische kenmerken van het materiaal te identificeren in de zones waar de indicaties zich bevinden.