• 12/10/2012
  • |     BB

Indaver huldigt Medipower-installatie voor medisch afval in

In aanwezigheid van Vlaams minister- president Kris Peeters is deze week de Medipower-installatie van Indaver op de site van Antwerpen officieel ingehuldigd. Gebouwd door het Belgische Waterleau.

Trefwoorden: #indaver, #kris peeters, #medipower

Lees verder

Nieuws

( Foto: Indaver )

ENGINEERINGNET.BE -- Met de nieuwe hypermoderne MediPower-installatie in Antwerpen, gebouwd door het eveneens Belgische Waterleau, wil Indaver een duurzame en veilige oplossing voor de verwerking van zogenaamd RMA-afval , wat staat voor 'risicohoudend medisch afval'. De installatie heeft een prijskaartje van 30 miljoen euro.

In Vlaanderen alleen produceert de zorgsector jaarlijks 7.000 ton RMA, of 20.000kg per dag. De capaciteit van MediPower is veel hoger: 30 000 ton per jaar.

Momenteel verwerkt de installatie – in gebruik sinds begin april 2012 - ongeveer voor de helft RMA-afval afkomstig uit ziekenhuizen, medische laboratoria en de zorgsector. De andere helft wordt ingevuld door ander verpakt afval van de farmaceutische en chemische sector, en vloeibare afvalstoffen.

Via MediPower wil Indaver zijn klanten een one-stop-shop oplossing aanbieden, met back-up on site. Er zijn namelijk al twee andere draaitrommelovens operationeel, die elkaars back-up zijn.

Belangrijk, vooral bij risicohoudend afval, is dat er geen overbodige manipulaties meer zijn, en ook de nabehandeling gebeurt op dezelfde site. Hierdoor zijn risico’s op contaminatie bij de manipulatie of hergebruik van verpakkingen uitgesloten.


ACHTERGROND
Hoe werkt de installatie?
Het medisch afval wordt aangeleverd in eenmalige gesloten verpakkingen. Door het automatisch voedingssysteem wordt het RMA niet blootgesteld aan mens of omgeving. Een aparte ontvangsthal geeft toegang tot 4 automatische voedingslijnen. Een systeem van rollenbanen, afduwers en liften brengt het afval tot in de sassen of in de box feeder. Voor de vloeistoffen heeft MediPower een aansluiting op bestaande tanks en een rechtstreekse injectielijn.

Via een watergekoelde vulschacht gaat het afval naar de draaitrommeloven. Met de thermische verwerking van dit afval in een draaitrommeloven worden de schadelijke componenten zoals ziektekiemen volledig vernietigd. Dan gaat het naar de naverbrandingskamer waar de rookgassen uit de oven bij minimum 1.100°C verder uitbranden.

De verbrandingsgassen worden door een stoomketel geleid om af te koelen. De warmte die tijdens de verbranding vrijkomt, wordt omgezet in stoom en stroom die het bedrijf gebruikt voor de eigen gebouwen en processen of op het net zet. De site van Antwerpen kan op dit moment voldoende energie leveren voor 14.000 gezinnen.

De gassen gaan door een elektrofilter die het stof eruit haalt. Een tweetraps natte gaswassing op kalksteenmelk verwijdert de zure componenten uit de rookgassen. Een zuigtrekventilator houdt de installatie in onderdruk en zorgt ervoor dat er geen rook ontsnapt. Een dioxinefilter verwijdert dioxines en eventueel andere restverontreiniging. Op die manier verzekert Indaver dat de rook die via de schoorsteen wordt geloosd beantwoordt aan de strengste milieunormen.