• 14/11/2012

Invloed thermische en hoge druk

Verdediging doctoraatswerk 'Effect van thermische en hogedrukprocesvoering op β-caroteen conversies en biotoegankelijkheid'

Trefwoorden: #caroteen, #hogedruk, #HPP, #thermische, #vitamine A, #wortelen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Op 30 november 2012 zal Griet Knockaert (KU Leuven Labo Levensmiddelentechnologie) haar doctoraatswerk ‘Effect of thermal and high pressure processing on β-carotene conversions and bioaccessibility: a study on carrot-based products’ verdedigen.

β-Caroteen is een belangrijk micronutriënt omwille van zijn gezondheidsgerelateerde eigenschappen. Wortelen (Daucus carota) zijn een goede bron van β-caroteen in het menselijk dieet.

Thermische procesvoering is de gebruikelijke techniek voor bewaring van levensmiddelen. Hogedrukprocesvoering, zowel in combinatie met verhoogde temperatuur als zonder, is een alternatieve procestechniek.

Het doel van het doctoraat was het vergelijken van het effect van thermische en hogedrukprocesvoering, zowel met als zonder verhoogde temperatuur, op β-caroteen.

Het werk besluit dat hogedrukprocesvoering geen duidelijk voordeel biedt ten opzichte van thermische procesvoering wat betreft de geselecteerde nutritionele kwaliteitsmerkers van wortelpuree of -stukjes.

In tegenstelling tot thermische behandelingen geven hogedrukbehandelingen immers niet altijd aanleiding tot een verhoogde β-caroteen biotoegankelijkheid in vergelijking met onbehandelde wortelproducten.

Bij thermische procesvoering daarentegen, zelfs wanneer de thermische behandeling resulteert in verlies van β-caroteen door isomerisatie en/of degradatie, is de stijging in β-caroteen biotoegankelijkheid waarschijnlijk hoog genoeg om negatieve effecten ten gevolge van isomerisatie en/of degradatie te overstijgen.

De publieke verdediging van het doctoraatswerk gaat door op vrijdag 30 november 2012 om 17.00u (locatie: Thermotechnisch Instituut, Kasteelpark Arenberg 41, 3001 Heverlee, Aula van de tweede hoofdwet (TI 01.02))


(KV) (FoodGate) (foto KUL)