• 29/11/2012
  • |     BB

Vlaamse overheid trekt Microsoft's innovatiecentrum rond e-Health op gang

MIC Vlaanderen rond 'e-Health'-toepassingen nu operationeel als Privaat-Publieke Samenwerking voor de welzijns- en zorgsector. Inbreng van de overheid: 1,4 miljoen euro.

Trefwoorden: #dedrij, #e-health, #KATHO, #kris peeters, #KU Leuven, #microsoft, #niko, #Peter Dedrij

Lees verder

research

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE -- In juni 2011 tekende minister-president Kris Peeters een intentieverklaring met Microsoft voor de oprichting van het MIC Vlaanderen, een innovatiecentrum dat focust op het ICT-gebeuren in de welzijns- en zorgsector, ook wel e-Health genoemd.

Het centrum, met thans kantoren in Genk en Kortrijk, werd opgezet als een publiek-private samenwerking, met 50% inbreng van de Vlaamse Overheid, 30% van Microsoft en 20% van bijkomende partners uit de privésector.

Vandaag hebben die bijkomende partners – KU Leuven, KATHO-hogeschool en het bedrijf Niko – hun medewerking aan het initiatief structureel bekrachtigd door hun handtekening te zetten onder de overeenkomst.

KU Leuven brengt zijn uitgebreide ervaring in rond de ontwikkeling van klinische technologie. Niko werkt al mee aan projecten rond de Digitale Stad en de uitwerking van e-health monitoring systemen. KATHO bouwde mee aan de ontwikkeling van hulpmiddelen voor zorgcontinuiteit, ambulante zorg en wijkgezondheidscentra.

Van zijn kant maakt minister-president Peeters een budget van 1,4 miljoen euro vrij voor de operationele werking van het Microsoft-centrum.

Kris Peeters: “Ik denk dat niemand er nog aan twijfelt dat dit Microsoft Innovation Center een succesverhaal is. Deze ondertekening vandaag is dan ook een mijlpaal.”

“Het is niet de bedoeling dat het MIC zelf projecten gaat ontwikkelen”, verduidelijkt Peter Dedrij, Directeur van MIC Vlaanderen. “Het principe van dergelijke centra is om het ondernemerschap in een regio aan te zwengelen via technologische start-ups. Zij worden in contact gebracht met ervaren ondernemers en begeleid bij het ontwikkelen en markt-leefbaar te maken van hun ideeën."

De cijfers bewijzen volgens Dedrij het succes van de formule. Sinds hun oprichting zorgden twee andere Microsoft-centra in Brussel en Mons voor tientallen start-ups en creëerden ze bijna 500 nieuwe jobs. Hetzelfde moet nu in Vlaanderen gebeuren op een manier waarop zorgbehoevenden additionele verzorging en begeleiding krijgen, mét creatie van 300 nieuwe jobs en 30 nieuwe start-ups over de komende 3 jaar.

MIC Vlaanderen is het derde Microsoft Innovatiecentrum in ons land dat de softwarefirma mee lanceert. Eerder reeds werd een dergelijk centrum opgericht in Mons rond nieuwe technologieën en in Brussel rond cloudcomputing.