• 15/01/2013
  • |     BB

Doel en Tihange: FANC vraagt bijkomende inlichtingen en tests aan Electrabel

Nucleaire waakhond FANC ziet 'geen elementen die op een definitieve sluiting van Doel 3 en Tihange 2 wijzen', maar heeft wél bijkomende informatie en extra tests aan Electrabel gevraagd.<br>

Trefwoorden: #doel, #doel 3, #electrabel, #fanc, #tihange, #tihange 2

Lees verder

nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Naar aanleiding van de 'foutindicaties' die afgelopen zomer werden vastgesteld in het materiaal van de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2, verzocht het FANC Electrabel om een justificatiedossier over te maken. Dit dossier was op 5 december 2012 in het bezit van het Agentschap.

In een officiële persmededeling stelt het FANC vandaag 'momenteel geen elementen te zien die op een definitieve sluiting van de centrales zouden wijzen'.

Het Agentschap heeft echter wel bijkomende informatie en extra tests gevraagd aan Electrabel 'voordat het zich kan uitspreken over een eventuele heropstart'.

'Pas op het moment dat het Agentschap over alle gegevens beschikt zal het kunnen bepalen of de veiligheidsmarge intact is gebleven', aldus het FANC.

Opvallend is dat het FANC benadrukt dat de exploitant grondig werk heeft geleverd, en dat de informatie in alle openheid werd verstrekt: 'De rapporten zijn van grote kwaliteit'.

Zoals het Agentschap reeds op 7 augustus jl. aankondigde, wil het FANC 'eerst alle analyses bekijken alvorens zijn aanbevelingen te formuleren, in lijn met zijn missie van controle op de veiligheid van de kerncentrales'.

In een reactie stelt Electrabel 'akte te nemen van dit advies en de nodige acties op korte termijn te zullen uitvoeren'. Het FANC had gevraagd de informatie de komende weken ter beschikking te stellen.

Electrabel wijst er verder op dat zijn technische inschatting van het probleem gebaseerd is op een grondig onderzoek 'van de constructiedossiers, de ultrasone inspecties, een groot aantal materiaaltesten en breukmechanica berekeningen: het multidisciplinair team dat deze werken heeft uitgevoerd, werd bijgestaan door nationale en internationale experten en academici, en zal op korte termijn de bijkomende vragen van het FANC beantwoorden', aldus de exploitant.

Op de transparantiewebsite van GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel staat alvast 17 februari 2013 ingevuld als datum voor de heropstart van zowel Tihange 2 als Doel 3.