• 22/01/2013
  • |     BB

Europese onderzoeksraad financiert drieduizendste toponderzoeker

Zes jaar nadat de Europese onderzoeksraad is opgericht door de Europese Unie, is wederom een belangrijke mijlpaal bereikt: er worden nu al drieduizend toponderzoekers gefinancierd.

Trefwoorden: #Christian Keysers, #erc, #Robert-Jan Smits

Lees verder

research

( Foto: ERC )

ENGINEERINGNET -- De symbolische uitreiking van de drieduizendste Europese onderzoekssubsidie werd onlangs gevierd bij de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen in Amsterdam.

De drieduizendste subsidiewinnaar is de Nederlandse professor Christian Keysers. Hij krijgt een prestigieuze 'ERC subsidie voor starters' om zijn onderzoek naar empathie en het brein verder te kunnen uitvoeren.

Prof. Christian Keysers: "Een ERC-subsidie ontvangen is een droom die uitkomt. Ik kan me nu vijf jaar toeleggen op het oplossen van wat, mijns inziens, de belangrijkste onderzoeksvraagstukken in mijn vakgebied zijn. De subsidie stelt me onder meer in staat een uitstekend multidisciplinair team samen te stellen en het geeft me de vrijheid om het beste fundamenteel onderzoek te doen."

"In een klimaat waarin de onmiddellijke toepasbaarheid van wetenschap vaak het meest gewaardeerd wordt, is de ERC de grootste steun voor de toponderzoekers die nieuwsgierigheidgedreven wetenschap nastreven."

"De ERC is ook de ruggengraat voor een 'Europa van Ideeën' en belichaamt daarmee een Europa van intellectuele innovatie en excellentie. Dat maakt me trots een Europeaan te zijn."

Prof. Keysers is het hoofd van het 'Social Brain Lab', onderdeel van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN, KNAW). Hij is ook Professor aan het Universitair Medisch Centrum van Groningen (Rijksuniversiteit Groningen).

De feestelijke uitreiking werd - onder meer - bijgewoond door Directeur-Generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie, Robert-Jan Smits.

De Europese Commissie heeft voorgesteld om binnen het 'Horizon 2020'-programma, het EU onderzoeksprogramma voor de periode 2014-2020, het budget van de ERC te verdubbelen van 7,5 naar bijna 15 miljard euro. Het door de Europese Commissie voorgestelde totaalbudget voor 'Horizon 2020' is 80 miljard.


ACHTERGROND
De Europese Onderzoeksraad (ERC) is in 2007 door de EU opgericht en is daarmee de eerste pan Europese financieringsorganisatie voor grensverleggend onderzoek. Het is gericht op het stimuleren van wetenschappelijke excellentie in Europa door de allerbeste creatieve onderzoekers, onafhankelijk van nationaliteit en leeftijd, met elkaar te laten concurreren om de individuele financiering.