• 31/01/2013

Hoe scoren de Belgische steden als 'smart cities'?

Technologiefederatie Agoria nam de bestuursakkoorden van 15 Belgische steden onder de loep om te kijken hoeveel aandacht ze in hun bestuursakkoorden besteden aan de uitbouw als 'smart city'.

Trefwoorden: #agoria, #smart cities, #smart city

Lees verder

ee_art

( Foto: Arcadis )

ENGINEERINGNET.BE -- Zijn onze steden klaar om uit te groeien tot smart cities? Technologiefederatie Agoria nam de bestuursakkoorden van 15 steden in ons land onder de loep.

Al voor de gemeenteraadsverkiezingen riep Agoria alle steden en gemeentes op een geïntegreerd masterplan rond smart citybeleid op te stellen. Ook stelde het een Belgische smart city-rangschikking op na een analyse van de 25 grootste steden en gemeentes van ons land.

Vijftien van deze steden hebben na de verkiezingen ondertussen hun bestuursakkoord voor de komende legislatuur voorgesteld. Uit een analyse van deze documenten blijkt alvast dat de aandacht voor de uitbouw van smart cities in ons land toeneemt. Er werden 41 onderwerpen geïdentificeerd die minstens in één van de bestuursakkoorden werd opgenomen.

Gent is de primus
De stad Gent wil tegen 2020 zijn CO2-uitstoot met 20% terugdringen. Het ondertekende daarvoor, net als de meeste andere steden uit de analyse, het Europees burgemeestersconvenant. Het nieuwe stadsbestuur is erg gedetailleerd in haar bestuursakkoord over de te nemen stappen: energiezuinige gebouwen, hernieuwbare energie, 100 % groene stroom voor eigen gebouwen, energiezuinig openbaar vervoer en stadswagenpark zijn maar enkele van de punten die aan bod komen.

Ook smart mobility met aspecten als dynamische verkeersgeleiding, oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen of huurfietsen komen uitgebreid aan bod. Ook aan aangepaste huisvesting voor ouderen en zorgbehoevenden en woonzorgzones in de stad wordt aandacht besteed.

Gent vergeet daarbij ook niet dat een smart city nood heeft aan moderne ICT-infrastructuur en communicatienetwerken: WiFi, smart apps voor de bevolking en de toeristen, een digitaal loket en digitaliseren van de overheidsinformatie en open overheidsdata horen bij de ambities.

Mechelen en Genk 'ambitieus'
Het podium wordt vervolledigd door de steden Mechelen en Genk. Ook zij vertonen in hun bestuursplannen heel wat ambitie om hun stad op een slimme en duurzame manier te ontwikkelen.

De focus van de stad Mechelen ligt op een slim mobiliteitsbeleid. De stad Mechelen is goed gelegen tussen Brussel en Antwerpen. Dit is een grote troef die de stad wil behouden rekening houdende met een bevolkingsaangroei. Naast ‘smart mobility’, komt ook het thema ‘smart buildings’ ruim aan bod: energiezuinige gebouwen, met aandacht voor renovatie van eigen stadgebouwen, renovatie en nieuwbouw van sociale woningen en privéwoningen en een kader waar jonge gezinnen en ouderen zich goed voelen. Daarnaast zet Mechelen ook in op een slim energiebeleid, waarbij een beleid rond hernieuwbare energie en een beleid om de eigen energie te verminderen zal uitgerold worden.

De stad Genk wil volop inzetten op een slim energiebeleid. Ze heeft een grote troef in handen door de aanwezigheid van de centrale in Langerlo van E.ON Benelux. Ze wil volop inzetten op warmtenetten, de mogelijkheid voor geothermische applicaties onderzoeken en het uitbreiden van windmolenparken. De stad wil ook een beleid rond hernieuwbare energie en een beleid om de eigen energie te verminderen opmaken. Hun tweede prioriteit is mobiliteit, waarbij elektrische wagens, een fietspadenplan, dynamische parkeergeleidingssystemen en toegankelijkheid voor ouderen en zorgbehoevenden voorop staan.

Veel lacunes in akkoorden
Er zitten naar verluidt heel wat lacunes in de bestuursakkoorden. Het breedbandcommunicatienetwerk dat cruciaal is voor de ontwikkeling van een slimme stad wordt in geen enkel bestuursakkoord vermeld. Er wordt wel bij een aantal steden (Roeselare, Sint-Niklaas, Antwerpen, Brussel en Gent) melding gemaakt van het informatiseren en digitaliseren van de overheidsgegevens.

Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan het installeren van een stadsdashboard waarbij de stadsgegevens komende van sensoren en camera’s voor mobiliteit, energie, water- en afvalbeheer en veiligheid worden samengebracht. Dit betekent dat de stad zich moet uitrusten met voldoende camera’s en sensoren en hiervoor budgetten moet voorzien.

Alleen Antwerpen en Brussel maken melding van dynamische verkeerslichten en signalisatie. Ook middelgrote steden kunnen hier baat bij hebben. De grootste verkeersdrukte rond een stad bevindt zich op het niveau van de gewestwegen die niet in het beheer zijn van de stad. Overleg met andere overheden is dan ook nodig.

De steden spreken hun ambities uit rond hun bevoegdheden over zorgbeleid en toegankelijkheid. Maar het wordt moeilijk om de ontwikkeling van een breedbandcommunicatie tussen ziekenhuizen, huisartsen, thuiszorg, lokale zorgcentra, patiënt, … op te nemen in haar beleid, want de ziekenhuizen vallen vaak niet onder de bevoegdheid van de stad. Ook hier dringt bovenstedelijk overleg zich op, aldus Agoria.


(bron: Agoria)